Konstens grunder Nr 2 Former och Figurer tillsammans med Månadens konstnär Vincent van Gogh
Under 40 veckan kommer jag att starta upp arbetet med konstens grunder NR 2 – Former och Figurer vi kommer att göra det tillsammans med Månadens konstnär Vincent van Gogh.
Varför har vi valt Vincent tillsammans med Former och figurer? Det måste väl finnas andra konstnärer som passar bättre tänker du kanske… Tanken är att vi ska titta närmare på hans stilleben och testa på att skiss eller måla av olika saker/figurer. Vi kommer att duka upp några olika stilleben, frukter, burkar och andra saker som ingår i de geometriska figurerna. Läs mer här…
Konstens grunder Nr 2 Former och Figurer tillsammans med Månadens konstnär Vincent van Gogh
V. 40 veckan kommer jag att starta upp arbetet med konstens grunder NR 2 – Former och Figurer vi kommer att göra det tillsammans med Månadens konstnär Vincent van Gogh.
Varför har vi valt Vincent tillsammans med Former och figurer? Det måste väl finnas andra konstnärer som passar bättre tänker du kanske… Tanken är att vi ska titta närmare på hans stilleben och testa på att skiss eller
måla av olika saker/figurer. Vi kommer att duka upp några olika stilleben, frukter, burkar och andra saker som ingår i de geometriska figurerna.
Precis som med alla andra ämnen gör vi samma saker fast i progression. Sen kommer vi även titta på förra månadens konstnär Piet Mondrian som passar till konstens grunder nr 1-3.
Vi börjar med den teoretiska biten där vi går igenom de olika bitarna som:
- 1D = linje
- 2D = Tidigare
- 3D = Figurer
Vi prövar att skissa olika figurer, vi pratat ord och begrepp. Under den lektionen använder vi olika arbetsblad beroende på vilken årskurs och vad vi gjort de andra läsåren.
Eleverna i åk 4 kommer som vanligt att börja med att skapa sidan om Konstens grunder NR 2 i deras konstdagbok. Vi sätter dit två fickor där vi sparar olika former, organiska och geometriska. Dessa var de första sakerna jag gjorde med fickor och flippar. Nu har jag skapat nya Flippböcker…
Åk 5 kommer att arbeta med arbetsbladet Enpunktsperspektiv . De ska skapa former med tre dimensioner, höjd, bredd och djup. De kan ses från flera vinklar. Enpunktserspektiv är ett av de enklaste sätten att skapa former av figurer.
Åk 6 ska göra arbetsbladet Positiva och negativa figurer.
Åk 1-3 arbetar de med arbetsbladen Former och Figurer och Former
Detta är den andra delen i ”Konstens grunder – Flippböcker” Det är den om Figurer och Former. Det är tre olika arbetsblad som ingår i Figurer och Former. Du hittar den här! Tidigare i sommar lade jag ut en flippbok med sammanfattning av alla delar i ”Konstens grunder” eller konstens element eller konstens byggstenar, beroende på vad man vill kalla det. Jag har även delat den första delen om linjer, klicka här så hittar du den.
Varför jag väljer att arbeta med Konstens grunder kan du läsa om i detta inlägg Att arbeta med Konstens grunder hösten 2017 .
Figurer och former i ” Tummen upp i bild ett bedömningsstöd med Kartläggning Åk 6 ”Använda olika tekniker, verktyg och material”.
Här kommer länkar till tidigare inlägg om Figurer och Former :
Konstens grunder, figurer och tidigare v. 10-14
Tänk på
Det är du som lärare som väljer vilka tekniker dina elever ska få färdigheter i. ”Listan över tekniker som är möjliga att använda i bildundervisningen kan göras mycket lång. Kursplanen anger teckning, måleri, modellering och konstruktion som centralt innehåll i årskurserna 1–3 och teckning, måleri, tryck och tredimensionellt arbete i årskurserna 4–6. Genomgående för många metoder och tekniker är att de kan förekomma i alla årskurser. Progressionen ligger framför allt i att de äldre eleverna använder metoder och tekniker på ett allt
mer avancerat sätt.” (ur Kommentarmaterial till kursplanen i bild, Skolverket 2011).
- LINJER: Linjer används för att visa konturer på bilder samt för former och ytor. De
används även till att visa fart i en bild. - FIGURER OCH FORMER: Figurer är tvådimensionella och former är tredimensionella. Organiska former kommer från saker som finns i naturen.
- FÄRGER: Det finns tre grundfärger: blå, röd och gul. Av de tre färgerna kan man sedan blanda alla andra färger. Svart, brun, grå och vit är neutrala färger.
- RUM: Det utrymme som finns i bilden, runt omkring och mellan saker, framför, bakom och mittemellan. Vi kan även tala om perspektivet i en bild.
- NYANSER: För att lägga till ljus och skugga i en bild använder man en ljusare eller en mörkare nyans av färgen.
- STRUKTUR: Struktur kan vara på riktigt eller bara vara ett intryck. Ytan på föremål känns och ser olika ut.