Månadens konstnär i februari -19, Marie Louise Kold, åk 4

Aldrig har det varit så svårt att plocka fram en bilduppgift som andas månadens konstnärs anda. Kanske beror det på att det Marie Louise Kold skapar inte är så vanligt, eller för att de material och de verktyg hon använder inte finns i en bildsal. Ändå fascineras jag av hennes konst, hennes sätt att arbeta med material som inte hon bestämmer över utan mer är utlämnad åt. Detta är mina reflektioner hon skulle kanske säga det på ett annat sätt.

Vill du läsa om hur vi presenterar henne på bildlektionen så kan du trycka här.
I åk 4 har jag kommit fram till att vi ska ta hjälp av material som Marie Louise inte använde, nämligen lera. Jag har valt att arbete med Coloronas lera. Det är en lera som jag upplever lättarbetad, mjuk och smidig. Leran innehåller en mix av fyllnadsmedel, naturliga fibrer och vatten. Lufttorkar under 1-2 dagar beroende på hur tjock platta man gör.  Eleverna kommer att få rita upp 5×5 cm på ett papper och kavla ut en bit lera som fyller kvadraten. Plattan ska vara 1/2 cm tjock. Därefter ska de prägla leran med olika mönster innan den torkar.

Eftersom Marie Louise arbetar med metall så ska naturligtvis det innehålla även någon form av metall. Kontaktade VD:n på www.vindo.se/ och frågade om vi kunde få lite metallskrott, Ska hämta en påse där i morgon! Tanken är att eleverna ska trycka i en bit metal i leran innan den torkar.

När leran är torr vilket blir två veckor senare, eleverna i åk 4 har bild varannan veckan men då i 80 min, ska den målas.

Tanken är att de ska använda olika metallfärger men även försöka få fram den ärgade färgen. Jag testade med 3D-liner metallic  för att få fram lite struktur. Till sist använda jag mej av slagmetall i kopparför att få fram lite äkta kopparfeeling 🙂 Slagmetallen kommer i 25 st ark och räcker hur länge som helst då man använder så lite. I övrigt kommer jag att plocka fram gul, kopparglitter och annat som liknar metall. När vi är färdiga med alla våra bitar ska vi sätta ihop dem till en enhet. ”En för alla – alla för en!”