Färglära åk 4 = Komplementfärgerna

Ibland får man inte till sin planering eller så hinner man inte med det man tänkt. Helt plötsligt är det en aktivitet på mina lektioner eller jag är sjuk, eller… ja ni känner igen det. Man är inte där man tänkte i sin planering.

Nu tar vi nya tag och kör ett race med Konstens grunder NR 3 – FÄRG. I morgon kommer jag att repetera det som eleverna lärde sig av Hanna på lågstadiet.

  • primärfärger
  • sekundärfärger
  • varma och kalla färger
  • hur man blandar primärfärgerna så att man får  sekundärfärgerna.

Vi kommer att gå vidare till att prata om KOMPLEMENTFÄRGERNA som ligger mitt emot varandra i färgcirkeln. De färger som lyfter fram varandras bästa egenskaper när de hamnar jämte varandra. Kanske borde vi placera våra elever jämte sina komplementkompisar för att de ska känna trygghet och når så höga resultat som möjligt… Bara en tanke som dök upp 🙂

dsc08390

Eleverna kommer att få göra en sida om färg i sin Konstdagbok samt ett arbetsblad om komplementfärger. Det är ny design på arbetsbladen i år. Allt för att bildlärarens ska känna lite arbetsglädje…

 

Själva bilduppgiften blir styrd men valbar. De ska göra en tre bilder, varje bild ska innehålla ett komplementfärgs par. Jag har gjort två olika förslag för att få med eleverna på banan. I båda uppgifterna har jag använt en vaxkrita Liquid Wax Pastels från Colorona. Jag har inte använt dessa tidigare. De funkar som en oljekrita men med den skillnaden att man kan använda vatten och få färgen att fungera som akvarell. Det man måste tänka på är att man inte kan använda kritan som konturlinje och sedan måla över med akvarell… Jag gjorde två olika bildexempel, en med akvarellteknik, vatten och pensel och våtservett, där man gnider ut färgen och en där kritan fungerar som oljekrita.

Som alltid har jag en massa ”hjälpmedel” när vi tränar alla ord och begrepp i bildämnet. Här kommer lite olika saker jag använder.

Estetsalens blogg

Kreativitet är intelligens som har roligt. "Albert Einstein"

Bäckaskolan 07

FÅNGA KUNSKAPEN

Athras presentionsyta

Student på Uppsala Universitet

Sidekicks på rIKTigt

Kring vår undervisning och elevernas lärande.

Bildsal 117

samlade erfarenheter av bildundervisning

Ateljén

A history inside a classroom art

clubestet målarskola

clubestet är en målarskola i västra Göteborg

backaskolan05

Smart is something you get - not something you are!

Bildoformsidan

På denna hemsida hittar du det mesta som har med bildämnet att göra.

gunillaalmgrenback

Skolutveckling, digitala lärverktyg och specialpedagogik

ThereseLinnér

att leva är att lära - att lära är att leva

Art med Artale

Sunnerbyskolans bildsal

%d bloggare gillar detta: