Konstens grunder NR 5 Nyanser våren 2019

Nu har vi kommit fram till den femte delen av Konstens grunder. Den som handlar om NYANSER-VALÖR-MONOKROM

Wikipedian:   Ordet nyans är en svag skiftning i färgkänsla och mening:

1. Närliggande varianter av färger kallas olika nyanser. Detta är den mest allmänna betydelsen.

2. I NCS-systemet menar man att om man väljer en färgton, exempelvis röd, så kan man blanda till olika nyanser genom att blanda rött med olika proportioner av svart och vitt.

Jag kommer börja lektionen med att fråga eleverna vad de har för kunskap, eller vad de vet om :  NYANSER-VALÖR-MONOKROM. Därefter kommer vi att titta på denna film.

Jag  kommer att ställa ett antal elever på en rad framför de andra och be dem sortera dem från ljusaste håret till mörkaste. Där efter gör vi samma sak med nyanserna på huden på elevernas armar.

För de äldre eleverna kommer jag även att visa denna fantastiska video om vad som är hudfärg. Jag jobbar på en skola med elever från alla jordens platser. Vi ser alla olika ut och har pratat mycket om vad hudfärg är. Det finns inte en hudfärg utan otrolig många precis som Angelica Dass beskriver i videoklippet. Hon driver Humanae projekt.

I åk 2 och åk 3 kommer de att börja med att jobba med ”Färgnyanser och skuggor” ”Ljus, nyans och skugga”, ”Använda nyanser med blyerts” samt ”Nyanser genom att använda mönster”. Jag har gjort ett häfte med 10 arbetsblad som handlar om Nyanser, du kan se hur de ser ut här:

Jag har gjort ett häfte med 10 arbetsblad som handlar om Konstens grunder NR 5 -Nyanser Du hittar dem i Webbutiken.

I lärarhandledningen Tummen upp i bild har jag skrivit om hur man kan arbetar med Konstens grunder.  På sidan 11 kan du läsa hur jag tänker. Hur du kartlägger, bedömer och arbetar framåtsyftande kan du läsa mer på sidorna: 14-16.

Åk 4 kommer att göra sin sida om Nyanser i konstdagboken, arbetsbladet ”Använda nyanser vid färgläggning” och därefter göra fönsterdekorationer i glas. Du finner länk till här: ”Mer om nyanser och monokromiska färger med mosaik
DSC06647

Åk 5 kommer att träna på att bland just hudfärger från Humanae projekt. Jag hittade en mall på THECOLOUR.com jag såg att @bildmailin hade använt med sina elever i Borås. Allt som behövs är fyra färger och en pensel… Läs mer Konsten grunder NR 5 i åk 5 vt 19

Åk 6 arbetar vidare med fotografering, där de får in nyanser, valörer och monokromatisk i sin bildredigering. Jag använder mej av Maria Franzens blogg Marias bildtorg.

%d bloggare gillar detta: