När det styrda resulterar i kreativt skapande 190301

Under många år har jag haft en tanke med min bildundervisning, där vi går från styrd undervisning till mer och mer fritt skapande. Oj, vad många förståsigpåare har kommenterat och förfasat sig för att jag styr eleverna i estetsalen där skapande ska komma fritt. Det är så märkligt att vi estetslärare underskattar undervisning. Inte skulle vi diskutera och ifrågasätta svenskundervisningen som börjar med att lära ut bokstäver, stavningsregler, grammatik, genreskrivning osv. Eller skulle vi ge oss på matematiklärarna när det lär ut talsorter, tals värde, olika räknesätt och strategier? Varför anser vi att alla barn har en inneboende förkärlek och ett tillräckligt stort självförtroende att våga kasta sej ut i fritt skapande.

Många, väldigt många elever behöver få undervisning och vägledas fram i tekniker, material och verktyg. De behöver få träna, testa och öva på det enkla för att våga i det stora.

De sista veckorna har vi arbetat med Marie Louise Kold som månadens konstnär. När jag berättar att vi ska ha månadens konstnär säger de flesta elever JAAA! Det har väckt elevernas intresse för konstnärer och de lyssnar fascinerat på berättelser om deras liv, konst och annat intressant vi hittar att berättar om.

När det gäller Marie Louise är det extra kul att hon gått på vår skola. Men hennes konst är inte lika enkel att efterlikna… Eleverna i åk 6 har verkligen gått all in! Jag har plockat fram en massa olika material, berättat för eleverna vad de kan välja på och sen gett dem fria händer. ALLA och då menar jag ALLA har levererat. Killar som tjejer, elever som har lätt för sig i skolan, särskoleeleven, eleven som gått på vår skola sedan i höstats och innan dess levt på gatan i ett annat land och aldrig tidigare gått i skolan. Klassen har 70% sva elever. Alltså det finns alla slags elever.

Här kommer lite bilder från deras arbete. Under tiden eleverna arbetar kan jag bara gå runt och mysa, hjälpa till någon gång ibland , svara på en fråga eller plocka fram något som någon frågar efter. Jag är med andra ord rätt arbetslös så här när eleverna kommit till åk 6. Eller har tid att observera, bedömma osv

Vi har använt oss av konstkort som vi fått av konstnären, silver och guldpapper, metallkartong, embossingmaskin, 3D lines färger, Pearl pen, koppartråd, lim mm mm.

Här kommer färdiga resultat.

%d