Vi börjar med enkla perspektiv. -13

På pinterest.com hittade jag en enkel teckningsövning där eleverna tränar upp sin förmåga att rita med perspektiv.

De börjar med att rita tre streck som avgränsar de olika fälten i bilden. Därefter ska de rita tre trädstammar, en på varje linje.  Ett enkelt sätt är att rita två V V i varje topp.

Vi valde att måla trädstammarna med pastellkritor. När vi var nöjda med hur ljuset faller började vi måla marken och till slut himlen.

Namnlös bild Lgr 11

Centralt innehåll
I årskurs 1–3
Bildframställning
• Teckning och måleri.

Redskap för bildframställning
• Olika element som bygger upp en bild: färg, form, linje, yta samt för- och bakgrund.

Här kommer lite bilder från åk 3 när de arbetade med uppgiften.

IMG_0299IMG_0296  IMG_0293   IMG_0287 IMG_0286    IMG_0302 IMG_0303 IMG_0306Här kan man prata om att saker som finns längre bort i bilden är mindre än de som finns nära. Jag ställer upp eleverna vid fönstret och vi tittar ut på träden som står nära och de som står långt borta. Vi pratar om skillnaderna. Ibland har vi även gått ut och ställt upp oss på ett led, därefter tar jag en elev och går fram en bit. Jag frågar vem av oss som är längst, svaret är enkelt 🙂 Därefter går jag ännu längre bort och ställer samma fråga, eleverna brukar bli lite fundersamma. De vet att jag är längre men ändå… så ser de att jag är kortare. Enkelt sätt att börja med perspektiv i åk 3.

 

2 kommentarer

  • Elina Hammarstrand

    aaaa så jag har bildprov nu så om du kan svara NU får du gärna svara om det finns något som heter “helkropps bild” eller om jag hittar på?

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d