Konstens grunder NR 5 – NYANSER fortsättning v.15 -16

Det finns dagar och det finns dagar, det finns klasser och så finns det klasser! Vissa dagar flyter allt kanon och andra dagar vill det sig liksom inte. Det finns klasser  som jobbar som bara  den och lär sig massor och sen ibland får man en klass som inte riktigt klarar att fokusera, det går inte lika bra att göra de där sakerna som man kan göra med andra grupper. Varför är det så? Jo, jag har läst “Gruppen som grogrund”, jag vet om positiv och negativ dynamik, men ändå…

I dag skulle vi fortsätta med nyanser på bildlektionen i åk 4. Jag plockade fram fem elever som de andra fick ställa på ett led från de ljusaste håret till den mörkaste. Därefter tog jag fram fem nya elever som fick dra upp tröjan på höger arm. De andra fick ställa dem i ordning från ljusaste hudfärg till den mörkaste. till sist tog jag fram 5 nya elever som de fick ställa i ordning från de ljusaste blå byxorna till de mörkaste blå osv.

Gick noga igenom de arbetsbad som vi skulle göra. Ett arbetsblad där olika linjer eller mönster bildar nyanser från ljust till mörkt då de ritar fler och fler och tätare och tätare. En uppgift som fungerade bra.

Det andra arbetsbladet handlade om att blanda en färg så den blir ljusare och ljusare och en färg så den blir mörkare. Hur svårt kan det vara? JÄTTESVÅRT… eller så är jag helt kass på att förklara. Ett antal började måla med olika färger i rutorna, några målade samma färg över allt och skulle sedan måla vitt över. Några använde vatten och nästan ingen färg andra använde färg med en nästan torr pensel. Det kändes som om de aldrig tidigare använt akvarellfärg vilket jag vet att de har. Det kändes som jag tagit oss vatten över huvudet.

Som avslutning fick eleverna välja på en Conversesko eller en cupcake som skulle målas med Monokrom färgskala. Den uppgiften var det inte så många som hann med. Fortsättning nästa vecka.

%d