Jultema 2019

Så närmar vi oss månaden då det är stort fokus på julen i hela Sverige. Hur förhåller vi oss till det i våra skolor där det finns fler och fler som inte firar jul?
På vår skola brukar varje klass välja en julkalender man läser, lyssnar på eller ser på kanonen. Däremot försöker vi komma överens om vad de får i sin julkalender, tex ett sudd eller någon annan lite sak. I år har vi haft inköpsstopp i kommunen sedan höstterminen började, vilket innebär att det gäller att tänka budget, låg budget!

I helgen fick jag en idé om ett samarbete mellan bild och musik inför julen vilket avslutas med julblomma för hela skolan. Varje år går vi till vår biograf och ser en film innan julavslutningen. I år kommer vi att se på ”Nötknäpparen och de fyra världarna” från 2018, En Disneyfilm. Här hittar du trailern.

På musiken kommer eleverna att prata om Pjotr Tjajkovskij, hans liv och musik. De kommer även att lyssna till några av han verk.
På bilden kommer vi prata om  Nötknäpparen som är en Konstsaga från 1816 av den tyske författaren E.T.A. Hoffmann. Den utspelar sig på julafton och handlar om en sjuårig flicka som får uppleva hur hennes favoritjulsak, en mekanisk nötknäppare, blir levande, besegrar den onda råttkungen och tar med sig henne till ett magiskt kungarike befolkat av levande dockor. Berättelsen gavs ut på svenska för första gången 1848, varefter flera nyöversättningar har följt.

Hoffmanns saga är förlaga till Pjotr Tjajkovskijs balett Nötknäpparen från 1892. Såväl Tjajkovskijs balett som sagan i original är därutöver förlaga till ett stort antal bearbetningar för film och andra medier.” Wikipedia

Jag har beställt två böcker från Adlibris som vi kommer att lösa och titta på bilderna i. Därefter kommer eleverna i åk 1-6 att få rita och måla varsin nötknäppare. På Art projekts for kids hittser du tre olika förslag på hur man kan rita en nötknäppare. Här kommer bilder på de jag målat.

sen som är ensam är den enklaste och den kommer de yngre eleverna göra, de andra två kommer att göras i åk 4-5 sedan kommer åk 6 att göra en i krympplast  (den lilla ni ser på bilden). För att få in känsla kommer jag att hänga upp den här stora  Nötknäpparen på dörren i till estetsalen. Han är 110 cm lång.
Jag har lite fler idéer på gång som jag kommer att uppdatera er med längre fram.

 

 

%d