Bild åk 5 under januari -15

Planeringsdagar är underskattade! Att börja vårterminen med en dag att planera, plocka i ordning och hinna med det som man inte hinner annars är guld. Förstår inte att skolledningar runt om i Sverige inte förstår att vi pedagoger behöver ett par planeringsdagar i början av varje termin…

I dag har jag avsatt tid för att göra klart alla omdömen från förra terminen för åk 3, 4 och 5. Därefter har jag planerat upp bilden för åk 5 under de första veckorna.

Vi kommer att göra en bild i samarbete med geografin, en landskapsbilden av Edward Hopper.

Skärmklipp 7 Hopper-Landscape

  1. Eleverna ska göra ett omslag på sin ”bok”, Vi ar fått utsorterade bilderböcker från folkbiblioteket.

IMG_5479

  1. Börja med att visa videon: https://vimeo.com/125839472
  • Eleverna ska planera och formulera  en MOODBOARD där deras färgval och vilka stämplar mm som ska finnas med på omslaget. Moodboard, ett slags collage, ett oumbärligt redskap. Här samlar du inspirerande bilder, fäger och andra material till projektet.  En moodboard är ett sätt att få klart för sig själv vad man tycker om: här kan man experimentera med vad som passar ihop, lägga till och dra ifrån. En moodboard är ett sätt att konkretisera och att ha något visuellt.

Som stöd för sin planering kan eleverna utgå från följande rubriker:

  • Tema (hur omslaget ska se ut)
  • Färger
  • Tekniker
  • Verktyg
  • Material

De gör en skiss över det tänkta resultatet i sin skissbok

  1. Dags att börja förändringen av omslaget
  2. Skriv ner om det blir som de tänkt sig
  3. vad har de ändrat under arbetets gång,
  4. vad är svårt, lätt osv..

Gör en självbedömning, titta på moodboarden och se om det blev som de tänkt.

  • Hur har de arbetat?
  • Vilken kvalitet har deras arbete?
  • Gör kamratbedömningar. ”Tow stars an a wish”

Jag kommer att använda mej av  s. 32-33 i Tummen upp i bild när jag gör kartläggning och som bedömningsstöd för uppgiften.

Under v. 4 kommer eleverna att gå till folkbiblioteket för att se på en utställning samt tala med en konstnär, Eva Dillner. http://www.evadillner.com/ Jag har bett Eva att berättar hur hon gör när hon skapar en tavla från första utkast till färdig tavla. Vilka färger använder hon , hur hon målar, tekniker och annat. Eleverna kommer att få göra en bildanalys av ett av hennes konstverk . Vi kommer efter detta besök att arbeta vidare med att måla tavlor i Mix Media stil.

Här kommer lite bilder på mitt eget försök i dag att transformera min bok 🙂 Materialet jag använde finns i Creativ Companys hobbybutik. Provade två olika färger för att måla på omslaget, A-color akrylfärg och Pigment Art School, min känsla är att Pigment Art är en lättare färg att täcka underlaget med.