Att få sitta ner och vänta på sin själ… Nov 2017

I dagens samhälle stressar inte bara vuxna utan även våra elever. Det är hektiska dagar där mycket kunskap ska läras ut och läras in. Faktamängden är enorm och ibland blir man bara så trött. Jag är hemma en dag i veckan och kan göra vad jag vill (nästan…). Eleverna är i skolan 5 dagar i veckan och träffar massor av vuxna som ibland glömmer att inte bara deras ämne är viktigt. Visst finns det stunder där eleverna får vila, rast nja då är det fullt ös med att kommunicera och interagera med alla andra ute på skolgården. Fast vi läser en hel del, ja… fast många elever har inte förmågan att gå in i läsandet och koppla samman det med vila. Bildlärare som jag bland annat är, vill slå ett slag för färgläggning. Ja, du läste rätt! Vanlig hederlig färgläggning som inte kräver något av oss mer än att välja färgen och hålla i pennan.

I dag har jag suttit och färglagt, mina tankar har vilat och testat nya tankar under tiden. Om vi kan uppnå det med eleverna måste det påverka deras inlärning till det bättre, tror jag. Jag har testat att färglägga i den här boken:

Tänk om vi kunde ha ett urval av liknande böcker för eleverna att välja på när det är tid över. De behöver inte varsin, sidorna går att riva ut när de är färdiga och på de visset skulle flera elever kunna använda samma bok. Jag började med en enkel sida och målade med mina aquapennor.

Pennorna är nya för mej och som alltid kräver nya material lite övning. Bokens papper är lite för tunt för dem. Det kommer att funka mycket bättre på riktigt akvarellpapper. Ska ta mej tid att öva under v. 44 då det är “FÄRGLOV”!

Eftersom jag inte blev helt nöjd med resultatet så gjorde jag en sida till. Den var verkligen lugnande för min själ. Det blev nästan en meditativ stund där jag bara varvade ner och såg färgen flöda och fylla varje utryme. Denna gången använde jag dubbeltush från Creativ Company, och det funkade kanon!

Skolans värdegrund och uppdrag

“Skolan ska främja elevernas harmoniska utveckling. Detta ska åstadkommas genom en varierad och balanserad sammansättning av innehåll och arbetsformer.

Eleverna ska få uppleva olika uttryck för kunskaper. De ska få pröva och utveckla olika uttrycksformer och uppleva känslor och stämningar. Drama, rytmik, dans, musicerande och skapande i bild, text och form ska vara inslag i skolans verksamhet.
En harmonisk utveckling och bildningsgång omfattar möjligheter att pröva, utforska, tillägna sig och gestalta olika kunskaper och erfarenheter. Förmåga till eget skapande hör till det som eleverna ska tillägna sig.” LGR 11

 

%d