Pepparkakshus 2019

Jag tror att det finns många fler där ute som liksom jag har gett upp det där med pepparkakshus. Efter ett antal försök så är det bara att inse att jag inte har tålamodet. Dock gillar jag julmys och pepparkakshusen är en del av detta.

I går kväll kom jag på att jag hade några handgjorda hus av papier-maché liggande i mitt pysselrum/ateljé. Kanske skulle de funka? Så vid elva i går kväll började jag leta och som det står i skriften: Den som söker han finner…

I dag har jag mitt i pepparkaksbak, städning och advenstpyntande även suttit ner och målat en stund. Det var ett enkelt julpyssel men med ett fint resultat. Tänker att åk 5 ska få göra dessa pepparkakshus, fredagen den 13 dec, på bildlektionen efter Luciaframträdande. Eleverna började redan förra veckan att fråga när vi ska julpyssla. Alltså mina killar frågade…

I veckan skrev Agneta Isaksson på Facebookgruppen Bildläraren – Life Of Color angående att jag skrivit om pysselskam.

”Pysselskam… att följa en beskrivning, steg för steg, att lyssna till instruktioner, att kombinera material och tekniker och kanske det allra bästa med pyssel är att det en ett fantastiskt tillfälle att få träna på finmotoriska färdigheter. Jag har vid några tillfällen filmat elever som viker askar, gör garnbollar, klipper snöflingor och viker julgranar à la Origami. Det är en sann fröjd att se hur eleverna prövar och omprövar, om och om igen med stigande förtrogenhet och därmed förfinad motorisk förmåga. En välutvecklad finmotorisk förmåga hos dagens unga är få förunnat. Med detta i åtanke är min uppfattning att några dagars pysslande i skolmiljö har sin givna plats.”

Tack Agneta för att du ger ord åt vad många av oss anser.

Här kommer nu lite bilder på hur jag gjorde mina pepparkakshus. Det ska bli spännande att se hur mina elever kommer att dekorera sina🤗.

%d bloggare gillar detta: