Vi väljer FN-dagen framför Halloween

Nästa vecka är det FN-dagen torsdagen den 24/10. Veckan efter firar vi i Sverige sedan gammalt Allhelgonahelgen där vi minns de människor som inte längre är ibland oss. Vi har turen att bo i ett land där de flesta som “gått före oss” gjort det pga ålder eller sjukdom. Vårt land är förskonat från krig och svält.  FN-dagen hänger ihop med detta tycker jag, fred och inte krig. Så vi har valt att uppmärksamma den 24 oktober och inte Halloween. Jag vet att många frågar efter pyssel för Halloween men det får ni söka någon annan stans. Vill du däremot ha något för FN-dagen så hittar du det här.

Vi kommer göra små hängen med fredsduvan eller en “Rör inte min kompishand”. Jag tycker att den handen fungerar som alternativ till fredsduvan. De vill samma sak, fred till alla.

Jag har hittar några formar, duvor och händer. vi har bestämt att alla elever i åk 4-6 ska göra sina egna duvor/händer i lera på bilden och sedan montera dessa under FN-dagen i sina klasser. Jag tesatde lite olika leror som ni kan se här med blandade resultat.

Den leran jag bestämde att eleverna ska arbeta med är Plus luftorkad lera.

 

Dessa har en av grupperna i  åk 6 gjort. Vi kommer sedan att montera dem med lite pärlor emellan de olika storlekarna på varptråd och hänga dem i klassrumsfönsterna.

Innan jag bestämde mej testade jag Foam Clay. Visst de blev färgglada men… Eftersom stansformarna är små så blev det lite svårt att se vad det skulle föreställa.

 

Jag testade även Silk Clay, det fungerade bättre men jag valde ändå den lufttorkande leran där eleverna själva kan utsmycka sina figurer och göra dem lite mer personliga.

Det tar inte så lång tid för eleverna att stansa ut duvor och händer, även om de dekorera dem med olika mönster. Eleverna jobbar med sina uppgifter som vanligt samtidigt som jag har ett bord uppdukat med lera, stansar och modelleringsverktyg. Det blir snurr på de platserna, fyra sätter sig ner och jobbar när någon är klar går den tillbaka till sin plats och någon annan tar platsen

%d