Advents och julpysseldag i åk 5 v.48 -15

Från 10.40-14.00 hade vi tema dag i åk 5. Det var jag-bildläraren och tre klasslärare som hjälptes åt med tre klasser. I den grupp som jag hade hand om gjorde vi julgranskulor. Eleverna fick välja på kulor, hjärtan och stjärnor i Papier-maché.

IMG_5178

Därefter fick de göra en med decopage av julservetter som eleverna hade tagit med sig hemifrån.

IMG_5167 IMG_5173 IMG_5172

På den andra fick de göra olika mönster med Foam-Clay. Vilken höjdarstund för eleverna. De hade kunna hålla på hur länge som helst. Foam Clay var verkligen något som plockade fram kreativiteten både hos killar och tjejer. Om eleverna får bestämma kommer vi att arbeta mycket mer med detta material. Leran är lite fuktig och lättarbetad. När den har torkat är känslan som frigolit.

På den andra stationen fick eleverna göra adventsstrutar som ska fungera som vår adventskalender i år. Du kan läsa mer om hur man gör här. De fick även göra julkort.

IMG_5174IMG_5133IMG_5175

På den sista stationen visade vi fil om de olika traditioner.

Årets högtider och traditioner – vintern

 

När på året infaller högtiderna och traditionerna i Sverige? Hur firar vi dem?
Varför gör vi som vi gör? Varifrån kommer Sveriges högtider och traditioner?

Filmen förklarar vinterns högtider och traditioner i ett historiskt och mångkulturellt perspektiv. Sakkunniga från Nordiska museet och religionsvetare bidrar med intressant fakta.

Filmen ger också exempel på likheter mellan olika traditioner i Sverige såsom Advent och Ramadan samt sambandet mellan Lucia och den hinduiska högtiden Diwali. 

Högtiderna är tydligt kopplade till almanackans dagar. Den här delen – VINTERN – börjar med advent och sträcker sig över julen till alla hjärtans dag i februari. Filmen kan ses i sin helhet eller uppdelad i kapitel.

%d bloggare gillar detta: