Kvinnor värda att uppmärksammas, del 9 – Shamisa Hassani

Del 9 i serien om kvinnor i historien och nutiden som våra elever borde få lära sig mer av.  Idag handlar det om Shamisa Hassani född i april 1988 i Afghanistan.

Hon är en afghansk gatukonstnär och professor på konstavdelningen på Kabuls universitet. För alla oss som har en liten aning om livet i Afghanistan, vet att Shamisa inte är född under den tiden då kvinnor gick om kring i korta kjolar, 60-tals frisyrer och ägde världen, precis som andra kvinnor i världen. Hon är född under den tiden då kvinnor helst inte gjorde sig besvär att finnas till utanför hemmet.

Shamisa använder graffiti för att kämpa för kvinnors rättigheter i sitt land. ”Graffiti är ett fredligt sätt att kämpa på” har hon sagt. ”De flesta människor går inte på museer eller på konstgallerier, men om jag skapar min konst på gatorna så kommer många fler att se den.” Shamisa vill göra Afghanistan känt för sin konst och inte för kriget. ”Jag vill färga över över de dåliga minnena av krig på väggarna, och om jag färgar över dessa dåliga minnen, så raderar jag krig från människornas sinnen.” Hon blir ofta trakasserad för människorna tror inte att det äar tillåtet i Islam, att en kvinna får måla graffiti öppet, ute på gatan. De flesta av hennes målningar föreställer kraftfulla kvinnor.

 

”När folk lägger märke till dem och ser dem varje dag på väg till jobbet eller skolan, kommer de så småningom förändra deras syn på kvinnorna i Afghanistan.” I dag kan du och jag med enkla medel sätta färg på någons liv i vår närhet, om vi orkar… Kanske är du en av de få som kommer att sätta färg på hela Sverige. Vi behöver mer färg och mångfald i dagens samhälle, färg som förenar och inte splittrar….

#godnattsagorförrebelltjejer #kvinnligaförebilder #graffiti #shamsiahassani #sättfärgpålivet #bokförlagetmaxström

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Shamsia_Hassani

https://espionart.com/2017/03/08/shamsia-hassani-painting-for-womens-rights-on-the-streets-of-afghanistan/