Skolstart i bildsalen för åk 6 ht-16
Jag ser verkligen fram emot att börja ett nytt läsår tillsammans med åk 6 som är min egen klass. Det är alltid lite speciellt att ha sina egna elever det sista året på mellanstadiet. Det är då som man brukar kunna ta ut svängarna lite extra eftersom de har lite mer kunskap med sej än vad åk 4 och 5 har.
I år ska vi börja som alla andra år med att göra namnskyltar till korridoren. I år ska vi dessutom kombinera detta med “Månadens konstnär”,
Romero Britto (6 oktober 1963) är en brasiliansk neo-pop (postmodern konst) artist, målare , serigrafer och skulptör. Han kombinerar element av kubism, popkonst och graffiti målning i sitt arbete. Med hjälp av levande färger och djärva mönster som ett visuellt uttryck för hopp och lycka. Född i Recife i nordöstra Brasilien, Britto bodde en extremt blygsam barndom under uppväxten bland en stor familj av åtta syskon. Men hans medfödda kreativitet tillät Britto att fylla sitt liv med bilder av en större och vackrare värld utanför hans egen. Självlärd i tidig ålder, målade han vad han såg på ytor såsom tidningar, kartong eller några rester som han kunde hitta. År 1983 reste Britto till Paris där han introducerades till verk av Matisse och Picasso. Britto har bott i Miami, Florida sedan 1989.
Mer om honom senare. Årets namnskyltar kommer att vara gjord i sann Britto-anda.
Jag har testat att måla med mina nya POSCA-pennor . Nya fina färger i pastell, de vita smala pennorna är helt nya för mej, har aldrig sett dem tidigare. Man kan sätta i hop dem med varandra i korkarna. Vet inte riktigt varför… 🙂 De heter POSCA DO och finns i 6 olika färger, kanon när man vill göra små detaljer. Jag använder ofta vit Posca penna i skolan då det är den enda jag har hittat som går att måla över de andra färgerna och materialen med. Här använde jag ett vanligt ritpapper vilket inte gav det bästa resultatet. Pappret “ruggade” sig lite när jag målade, bättre att avända ett “segare” papper.
Eleverna kommer att få svara på några frågor i sina skrivböcker efter det att de är klara med uppgiften.
Förslag på frågor för elevdelaktighet
Vad gillade du bäst med denna uppgift? Varför?
Fanns det något du skulle gjort annorlunda om du fått mer tid på dig?
Vad är du nöjd med?
I årskurs 4–6
Bildframställning
• Framställning av bilder,
• Teckning, måleri,
Redskap för bildframställning
• Olika element som bygger upp och skapar rumslighet i bilder, till exempel linjer och färg och hur dessa kan användas i bildskapande arbete.
• Verktyg för teckning, måleri och hur dessa benämns.
• Plana och formbara material och hur dessa kan användas i olika bildarbeten.
Bildanalys
• Ord och begrepp för att kunna läsa, skriva och samtala om bilders utformning och budskap.
Kunskapskrav för betyget E i slutet av årskurs 6
Eleven kan framställa några olika typer av bilder. I arbetet kan eleven använda några olika tekniker, verktyg och material på i huvudsak fungerande sätt för att skapa olika uttryck.
Kunskapskrav för betyget C i slutet av årskurs 6
Eleven kan framställa några olika typer av berättande. I arbetet kan eleven använda några olika tekniker, verktyg och material på ett relativt väl fungerande och varierat sätt för att skapa
olika uttryck.
Kunskapskrav för betyget A i slutet av årskurs 6
Eleven kan framställa några olika typer av berättande. I arbetet kan eleven använda några olika tekniker, verktyg och material på ett väl fungerande, varierat och idérikt sätt för att skapa olika uttryck.