Att skapa linoleumtryck utan linoleum…

Nu är det dags att ha ett tema med tryck. Jag har genom åren testat olika tryck med eleverna men inte linoleumtryck. Linoleum är en rätt dyr vara om man ska jobba med ett par årskurser. Nu har jag testat lite andra material och tänker berätta om dessa.

“Linoleumsnitt är en grafisk teknik av typen högtryck. Tekniken går ut på att man skär ut det som ska vara vitt ur en linoleumplatta som man sedan färgar in med en gummivals och trycker.” Wikipedia

Allra först har jag testat mjuka polystyrenark . De är 16×16 cm stora och 3 mm tjocka. Jag delade dem i fyra bitar som blev 8×8 cm. Materialet är väldigt enkelt att arbeta med och jag testade att använda skrappinnar i trä samt baksidan på en skrapkniv. Materialet är så enkelt att arbeta med att det skulle räcka med att använda en nyvässad blyerts för att göra mönstret. Jag testade till och med att tvätta av de tunna polystyrenarket för att byta färg och det funkade.

Därefter testade jag en linotryckplatta som är en mjukare och mer lättskuren än linoleum. Den en ena sidan är alldeles blank och det är nästan som att skära i ett hårt smör, alltså enkelt 🙂 Den förra plattan är ett jättebra material för att närma sig högtryck. Men linotryckplattan går att göra så mycket mer med. Här kan du verkligen skära ut de mönster du vill. Även denna platta som är A6 delade jag på. Jag började med att stämpla upp en blomma som jag använde som mall. Där efter använde jag en linoleumkniv och skar bort det som inte skulle ha någon färg. Plattan är 3 mm tjock

Den sista “plattan” jag har testat är en stämpelplatta som är betydligt tjockare, 8 mm tjock.  Den fungerar precis som den förra plattan men har den fördelen att man kan använda den två gånger, en gång på varje sida. Den linoleumkniv som jag använde här, hade träskaft och var inte av plast som den i förra exemplet. De funkar lika bra men sen är det frågan om hur vi ställer oss till plast kontra trä i vår undervisning och miljötänk. De sista två plattorna är lika roliga att arbeta med, båda är lätt skurna.

%d bloggare gillar detta: