Läsning, läsning och ännu mer läsning…

Då är det dags igen att prata böcker och läsning. Terminen har kommit i gång och två veckor in på höstterminen har vi hunnit med att låna bänkböcker, starta en högläsningsbok och dessutom klassläsning av “Värsta, bästa nätet” an Maria Dufva.

Skolverket skriver:
   “Genom läsning, och inte minst samtal om det lästa, har även eleverna möjlighet att öka sin förmåga till kritiskt tänkande. Forskning visar att läsning har betydelse både för elevers språkutveckling och för deras förmåga till fantasi och inlevelse.”

Som farmor och lärare blir jag så lycklig när min svärdotter åker till bygghandeln och köper material för att bygga en bokhylla till F snart 2 år och till F, 7 månader. Som bildlärare så har man alltid lite material över från olika projekt som träbokstäver och Pulscolor hobbyfärg som  E behövde för att göra bokhyllan helt underbar och perfekt 🙂

I skolan uppmuntrar vi till läsning så ofta vi kan, är man färdig med det som ska göras är det bänkboken som gäller. Vi avsätter lektionstid på schemat till bänkboken och eleverna samlar sina lästa böcker i en folder som du hittar här.

Någon gång per termin har vi läsläxa då eleverna ska läsa 15 min varje dag hemma. Under bokensvecka läser hela skolan varje dag och vi räknar antalet sidor vi kommer upp i tillsammans. Vi pratar om böcker, vi berättar om böcker vi läser för varandra och ofta använder vi kortleken från ZickZack med färdiga frågor. Den är populär 🙂

Själv läser jag i perioder och framförallt på loven. I somras läste jag 15 böcker samtidigt som jag reviderade Tummen upp i bild för LGR22 samt skrev till två nya avsnitt. Läsning är så berikande och hjälper oss att se andras liv och världar även fast vi inte är där. “Utbildning är det mest kraftfulla vapen som du kan använda för att förändra världen!”

Du hittar materialet i webbutiken under svenska.

 

%d bloggare gillar detta: