Åk 6 gör nyckelringar/mobilhängare med Konstens grunder NR 2 HT -18

Jag vet inte om ni precis som jag tycker att det är för lite undervisningstid i bildämnet? Det är så mycket som ska med i det centrala innehållet, så många förmågor som ska tränas och sen får vi inte glömma alla idéer som föds i en bildlärares skalle…

I höst precis som alla andra terminer har vi planerat in att jobba med tre av Konstens grunder, 2 månadens konstnär och lite annat… Alla uppgifter tar bara så mycket längre tid än vad jag har tänkt, något so jag borde lärt mej vid det här laget. För att inte alltid känna att jag ligger efter, eller att vi inte hinner med, så har jag funderat ut en liten snabbare uppgift. Denna uppgift ska knyta ann till Konstens grunder Nr 2 – Figurer och former. Eleverna har jobbat med figurer och former både i åk 4 och åk 5 så de har gjort lite mer omfattande bilder på temat tidigare. Denna gång ska vi göra nyckelringar elelr mobilhängare med krympplast från Creativ Company.

Jag har testat både genomskinlig och svart krympplast när jag förberett mej. Den svarta blir så fin med färgerna men är så mycket svårare att ta hål i. Jag försökte med en vanlig håltagare men jag klarade inte det. När jag använde fiskarns håltagare sprack flera av mina former som jag tryckt ut i den svarta plasten. Den känns hårdare och stelare än den genomskinliga.

Formerna har jag tryck ut med punchar eller stansar och sedan målat dem med  Neon Deco textiltusch. Det går att färglägga med vilken tuschpenna elelr färgpenna som helst på den genomskinliga plasten. På den svarat måste det vara någon form av täckande.

Jag körde dem i ugnen på en plåt i 170¤. De svarta reagerade långsammare än den genomskinliga. Ska du bara använda genomskinlig sätt ugnen på 160¤ i stället. När plastens kommer in i ugnen börjar den krylla ihop sig för att efter en liten stund veckla ut sig igen. I skolan har jag vid ett tidigare tillfälle använt värmepistolen i stället. Det funkar också men man får se till att de inte flyger bort…
När plasten ligger platt är det klart och figurerna har krympt färdigt.

När jag tog ut figurerna kan man se att den svarta plasten hade en fördel mot den genomskinliga, den behåller formerna bättre när den krymper än vad den andra gör.

Till slut är det bara att sätta fast dem på nyckelring eller mobilhållare.

%d bloggare gillar detta: