Åk 5 är testpanel för hudfärgade kritor och pennor.

För många, många år sedan arbetade vi med självporträtt på fritids. Skulle tippa på att det är över 25 år sedan. Redan då upptäckte jag att våra kritor och pennor saknade hudfärger. Det fanns en vit, en brun och en svart färg om man hade tur.

Många av mina elever har under åren måla sig själva med en färg som inte är dras egna hudfärg och det på grund av två saker, dels att de inte uppfattar sin färg och dels för att färgerna saknas.

De första kritor jag hittade var Grayons Skincolours från Creativ Company. Vilken lycka att hitta olika färger till eleverna. Dessa kritor är mycket uppskattade av de yngre eleverna på skolan,

Något år efter hittade jag LYRAS färgpennor i hudtoner från LekoLär. Nu gick vi från 8 till 12 färger och eleverna fick lättare att hitta sin egen hudfärg. Lyras färgpennor är dessutom enligt mej enklare att få till en snygg och jämn färgläggning.

För någon månad sedan hittade jag till Elsa och Sam. De vill skapa en inkluderande miljö för våra barn som visar att alla är olika – men precis lika viktiga. Elsa och sam har färgkritor från Crayola, 24 st… I asken finns det tre olika “serier” Rose, Almond och Gold, från light till very dark.

Fantastiska kritor som uppskattades av min testpanel i åk 5. Den enda nackdelen är att kritorna är väldigt tunna och därför lätt bryts av. Hos Elsa och Sam hittar du också mina favoriter, Crayolas hudfärgade tuschpennor. Ja, du läste rätt… Hudfärgade tuschpennor i 24 olika färger, det är helt galet bra! Om jag skulle satsa på några färger till en bildsal eller till en förskola så hade jag valt LYRAs färgpennor och Crayolas tuschpennor alla dar i veckan.

Nu ska ni få se på elevernas testresultat. Eleverna i åk 5 har precis arbetat med konstens grunder NR 5 – Nyanser och fick i uppdrag att göra färgskalor på de olika kritorna och pennorna. Namnet på märket, sedan färgprover från ljus till mörk och en ring runt deras egna hudfärg på alla märkena. På baksidan av testet skulle de skriva en utvärdering om vilket märke de gillade bäst och varför. De skulle också skriva och berätta om det var något märke de var mindre nöjda med. Håll till godo med en testanalys av de som ska använda materialet på lektionerna.

%d