Street art – konstresa i Los Alcazares

I går tog vi en liten tur till Los Alcazares, en liten pärla nedanför San Pedro vid innanhavet Mar Menor. Los Alcazares arbetar för att bli det största friluftsmuseet för Street Art i Spanien, vilket vi inte visste…
Det blev en bra dag!

LACDM = La Compania de Mar är en grupp Street Artkonstnärer som finns i Los Alcazares. De har målat “Rättvisa för Mar Menoor”.

Den stora väggmålningen gjordes av Mario Company i Los Alcázares. Målningen innehåller flera utrotningshotade djur och konstnärerna önskar att medvetandegöra ett problem som drabbar alla. För invånarna Los Alcazares är miljöförstöringen av innanhavet Mar Menor ett stort problem.
På sidoväggen finns en scen som blev viral på nätet 2018. Scenen kommer från Borneo-djungeln, den visar en orangutang mot maskiner som förstör deras skog.
   Vad tänkte orangutangen när han möte grävmaskinen?
Vi kommer aldrig att få veta svaret. Vad vi vet är att miljontals människors blev uppmärksammade på att vi har fått problem när människan bestämde sig för att bli Gud och hantera jorden utan att tänka på konsekvenserna.
Marios Company har bestämt sig för att följa exemplet med orangutangen, de ska kämpa för sitt hem, sin miljö. I väggmålning möter vi grävmaskinen, den blir en symbol för hur människor agerar.
Jorge Pina föddes i Alicante, Spanien, 1983. Han flyttade till en liten fiskeby som heter Los Alcazares när han bara var sex år gammal. Där har han målat några fantastiska väggar som vi passerade i går. Pojken på “klädstrecket” är en klar favorit! Väldigt många av målningarna i Los Alcazares är politiska och med ett speciellt mål, miljön, inlandshavet Mar Menor ska räddas.
Dale Grimshaw föddes i Lancashire, i norra England. Under hans svåra barndom blev teckning och målning extremt viktig för honom. Han utvecklade sina talang på Blackburn College. Därefter studerade han konst vid Middlesex University i London. Numera ägnar han sig mest åt gatumålningar och har blivit allmänt erkänd som en av de mest kraftfulla och begåvade Street Art-konstnärerna. Under de senaste åren har han blivit inbjuden till flera festivaler nationellt och internationellt. Han har också målat många ikoniska väggar i London, där han nu bor.
Ett exempel på en av hans målningar ser du här. Titta speciellt på ögonen, dom är fantastiska.

Insåg när vi kom hem efter besöket i Alcazares att vi måste återvända till hösten, för vi har missat sååå många väggar!

%d bloggare gillar detta: