Åk 5 använder former till att skapa ”platta” skulpturer. Ht-21

I dag har åk 5 börjat med Konstens grunder NR 2 -figurer och former. Vi började lektionen med att måla en bakgrund med akvarell. Under tiden bakgrunder låg på tork började vi prata om hur vi skulle få formerna att bli lite mer 3D utseende.

Jag har tagit fram ett arbetsblad med olika former. Uppe i ena hörnet ritade jag en lampa som lyser på formerna. Eleverna ska skissa på olika sätt för att få fram ljus och skugga men även så man ser ”formen”

De skulle använda olika tekniker när de skissade med blyerts:

  • Skuggning
  • Stompf
  • Streckning
  • Korsstreckning
  • “Kluddning”

Det blev varierat resultat… Min känsla är att eleverna var nöjda och tyckte uppgiften var kul. Det är sällan man gör en uppgift där de flesta blir färdiga på en gång.

När eleverna var klara med skissandet klippte de ut alla formerna. De fick lägga ut formerna på sin bakgrund och testa hur de villa att deras skulptur skulle se ut. När de var nöjda fick de limma fast delarna och signera sitt konstverk.

Om du tittar noga så upptäcker du att jag missade att poängtera att de skulle lägga sina former så att ljuset fortfarande kom från ett håll… men till mitt försvar så jag inte haft någon röst i dag och haft fullt upp med att göra mej förstådd 🙂

Här kommer lite bilder från de färdiga konstverken.

%d