Kvinnor värda att uppmärksammas, del 8 – Alexandra Frick von Schwerin

I dag är det dags för del 8, om kvinnor som gjort eller gör extra ordinära saker.  Alexandra Frick von Schwerin, 5 september 1970, är en svensk journalist, utställningsintendent och entreprenör samt slottsfru på Skarhults slott.w

”Det händer ju ingenting!” utbrast Alexandra von Schwerin. ”Det är som att gå runt i tjock sirap. Läget är helt oacceptabelt! Varför ska våra barn fortfarande lära sig rabbla bara kungar och Abrahams söner? Var är döttrarna? Mödrarna? Kvinnorna? Ingen känner till dem. Men faktum är att det kryllar av starka kvinnor i vår historia. Varför tiger skol­böckerna om halva vår befolkning? Och framförallt: vilka blir vi när vi aldrig får lära känna de kvinnliga förebilder som faktiskt finns?” Alexandra bestämde sig sig för att ge Sveriges skolelever en chans att lära sig om  kvinnor från 1500-talet och fram  1900-talet. I 6 filmer berättas det om den stormrika änkan Mette Rosen­crantz, kavata krigardöttrar, pustande hus­mödrar, utmobbade torparflickor och rätt fräcka grevinnor. Alltså en historia om fantastiska kvinnor som skrivs bort i och med industrialiseringen. Här kan du höra henne själv berätta Sveriges radio. 

Vad är det viktiga med Alexandra, vem har hon räddat? Ja, kanske inge vad vet jag. MEN en sak vet jag, hon har fått oss att förstå att det alltid genom historien har funnits män OCH kvinnor, vilka har gjort saker som fått i resultat att vi är här i dag. Du behöver inte förändra världen, du behöver bara var dej själv och fortsätta framåt och inte vika ner dej oavsett om du är man eller kvinna!

#kvinnorsomgörskillnad #alexandrafrickvonschwrick #rebelltanter #kvinnorihistorien

http://www.skarhult.se/48/larande/skolfilmer

%d bloggare gillar detta: