Hur kan vi undervisa i ett praktiskt ämne digitalt?

Just nu sitter jag hemma i isolering… Det innebär att det finns tid att fundera och planera.
Hur ska det fungera att undervisa i bild på distans?

Konstdagbok.

Konstdagbok är underskattat. i den kan man jobba med olika tekniker utifrån begränsat material. Jag vet inte hur i tänker GKHS Art Department https://www.facebook.com/Ellbeedesignsgöra men själv har jag inte material till 130 elever att skicka hem. De flesta har en sax, ett lim, en linjal, ett sudd, blyertspenna och förhoppningsvis några färgpennor i sina askar i bänken. Dessa skulle mina elever kunna ta med sig hem vid en skolstängning. Några A4-ritpapper skulle också gå att fixa.

Min tanke är att vi skulle kunna vika 4 st A4-ritpapper på mitten och sätta ihop till en konstdagbok. i den skulle eleverna sedan kunna arbeta med olika uppgifter. För de lägre åldrarna kan man lägga upp några steg för steg bilder. Bilder som de klarar att göra utan förädlarnas hjälp.

Det går att hitta bra instruktionsvideor på youtube.

Gör en sida där de får träna på att skissa av ett ansiktet. Klipp och klistra in ögon, munnar och olika näsor som de sedan försöker rita av.

Sketchbook idea. What would you see through a key hole?  interesting...Be dem rita ett nyckelhål och sedan en bild av hur de tror det kommer att se ut i deras rum när de är 15 år. Bilden  är lånad. Art Projects for Kids: Contour Line Drawing

Nästa ide att be dem rita av sina händer och göra något mönster som bakgrund. Iden finns på artprojectforkids.

En annan iden är att eleverna ritar av sig själva och skriver berättelsen om dom själva som bakgrund.

  • Vem är jag? Hur ser min familj ut?
  • Vi bor i…. mitt rum ser ut så här.
  • Mina intressen är dessa…
  • När jag är 25 år ska jag jobba med…
  • Min största dröm är…

 

back to school portraitDenna bilden är också från artprojektforkids.

En tredje ide från samma sida är denna: En plats jag skulle vilja resa till.

Art Projects for Kids: Search results for journalTidigare har jag tillsammans med eleverna gjort om böcker som rensats ut från folkbiblioteket. Här kommer lite länkar från de arbetet:

Du kan säkert komma på flera andra ideer som skulle funka.

 

 

 

%d