Konstens grunder Nr 6 – Struktur/textur våren 2020
Nu har vi kommit fram till sista delen av Konstens grunder NR 6 – Struktur.
Struktur kan vara på riktigt eller bara vara ett intryck.
Ytan på föremål känns och ser olika ut.
Jag tycker att det är en av de roligaste delarna men även en av de svåraste. Varför jag väljer att arbeta med Konstens grunder kan du läsa om i detta inlägg Att arbeta med Konstens grunder hösten 2017 . Här kommer min planering inför detta.
Jag använder det avsnitt som handlar om Struktur i ” Tummen upp i bild ett bedömningsstöd med Kartläggning Åk 6 s. 11. Använda olika tekniker, verktyg och material”.
Allra först bruka eleverna i de lägre åldrarna få upptäcka sakerna i min “låda”. Där har jag samlat på med saker som har olika strukturer. Jag skickar runt sakerna och låter eleverna få känna på dem, smeka dem med handen och mot barn, dock inte i Corona-tider… Då pratar vi om hur olika sakerna kändes mot huden. Hur kan man rita eller måla den känslan? Hur kan man få fram känslan av mjuk yta eller en hård? Kan man få fram en tagig struktur eller en knottrig? Vi tittar på följande filmer som hjälper till att förklara.
I elevernas konstdagböcker gör vi dens sista delen av Konstens
grunder NR 6. Vi skriver texten som ligger överst i inlägget samt gör en sida med olika strukturer. Så här ser min sida ut.
Eftersom eleverna i åk 6 har gått igenom Konstens grunder under alla år passar det att spela konstens grunder spelet.
Det spel finns med i arbetsbladet om Konstens grunder NR 6 Struktur/Textur . Där kommer jag även att använda de olika arbetsbladen för att eleverna ska bli förtrogna med själva arbetet att skapa fiktiv struktur. Här passar det även att arbeta med att skapa olika strukturer som gör att eleverna får en känsla även i fingertopparna.
Är du intresserad så hittar du affischer till Konstens Grunder i webbutiken.