Avskedsgåva eller sommarpresent

Jag har så många gånger läst om lärare som frågar efter tips och ideer på vad man kan ge sina elever som avskedsgåva. Ibland har jag ruskat på huvudet och tänkt att det inte är något vi ska ägna oss åt eller betala med egna pengar. Å andra sidan kan jag tycka att det är något vackert när lärare lägger ner tid och engagemang på att uppskatta de elever man haft i tre år.

Diskussionen var uppe på lärarrummet och man jämförde med att en läkare skulle inta ordna samkväm eller ge bort presenter till sina patienter för att få en bättre relation osv. Att vi ibland, eller ofta jobbar ideellt är ingen hemlighet och det är okej om du gillar det eller har det som din hobby eller bedriver en egen verksamhet vid sidan om ditt läraruppdrag.

MEN det får inte bli så att vi lägger krav på varandra att alla ska pyssla, alla ska jobba 50 timmar i veckan och helst hela helgen med att producera nya och häftiga material. Vi måste vara generösa mot varandra och acceptera varandras ambitioner och arbetsinsatser.

OM man nu vill göra något för sina elever så kommer här ett tips!

Jag har under några dagar lagt 10 minuter här och 10 minuter där på att göra små gipshjärtan. 37 st närmare bestämt har det blivit. Ett litet hjärta. i gips som kommer att rymma ett värmeljus.. En önskan om att eleverna ska gå vidare i livet med ett mine om att de är värdefulla, älskade och kan lysa upp tillvaron för så många andra bara genom att finnas till.

Gips är inte alltid så enkelt… lite för löst, lite för hårt och var ska man hälla ut det som blir kvar?
Jag har fått lära mej att först hälla i lite vatten, sedan hälla i gips så att det bildar en ö. Fast jag behövde mer gips än så… Det stämmer aldrig, åtminstone inte för mej 🙂 Här kommer lite bilder på min process. Jag överlämnar till de andra lärarna att sandpappra ljusstakarna när gipset härdat ordentligt.

%d