Månadens konstnär – Vincent van Gogh

Vet du varför Vincent målade två vänsterskor? Har du en aning om varför han målade 37 självporträtt? Det och mycket mer hittar du svaren på här…

I år har vi funderat lite på vår skola, hur ska vi göra för att hinna med? Tanken är att vi ska arbeta med samma tema fast med olika uppgifter under progression i alla klasser, precis som i alla andra ämnen. Under tidigare år har vi haft tre Konstens grunder på hösten och tre på våren, dessutom två Månadens konstnär per termin. Upplägget har varit tidskrävande och vi har haft svårt att få tiden att räcka till. Då finns det bara en sak att göra!

Gör om, gör rätt!

I år kommer vi därför att arbeta med Konstens grunder tillsammans med Månadens konstnär. Det finns så många bra konstnärer att plocka upp tillsammans med konstens grundstenar.  När det gäller Vincent kommer vi att lufta några olika vinklar som:

  • Vad är en stilleben – vilka former och figurer brukar de innehålla?
  • Vilka tekniker använde sig Vincent av? Hur ser hans penseldrag ut?
  • Vilka olika sorters linjer finns och figurer & former finns i ”Stary Night” och ”Vas med solrosor”

Åk 1-3 kommer att göra enkla bilder med hjälp av stilleben. Åk 4 ska måla solrorsor, åk 5 målar van Gogs ”Kråkor över vetefält” medan åk 6 ska göra stolen.

Han föddes den 30 mars 1853 i en by i södra Nederländerna. 1860  när Vincent var 7 år började han i Zunderts
byskola men där  han gick bara i ett år.  De kommande tre åren fick han undervisning hemma hos sin syster Anna…
Mer infon ligger i PP:n

Vi går igenom en PP om Vincent, delar ut faktablad och pratar om linjer. Eleverna kommer sedan att få göra varsin uppgift som är kopplad till Vincent. Är du intresserad av faktabladet, PP, en affischen samt ett arbetsblad, kommer detta att finnas  i
Webbutiken.

Här kan du se Vincents stolar som vi gjorde för några år sedan.

2016 hade vi Vincent på Bildämnets dag. här hittar du länkar och fler uppgifter.

%d bloggare gillar detta: