När hela skolan ska fortbilda sig i bildämnet…
I går var jag på Säteriskolan i Mölnlycke och hade föreläsning om “Hur man bättre kan planera och undervisa i bild”. Efter föreläsningen var dagen indelade i tre olika workshops där vi testade olika bilduppgifter.
Det var fritidspedagoger, förskollärare, klasslärare för åk 1-5, idrottslärare, speciallärare, specialpedagog, reurspersonal, musiklärare, hoppas jag inte missat någon yrkesgrupp.
Vilken glädje att få prata om bildämnets betydelse för hela skolans personal. I Lgr11 kan man läsa följande: VÄRDEGRUNDEN= ATT stimulera varje elev att bilda sig och växa med sina uppgifter. I skolarbetet ska (Ska är lika med tvingande betyder inte bör eller kanske) de intellektuella såväl som de praktiska, sinnliga och estetiska aspekterna uppmärksammas. Både i förskolans och fritidshemmets läroplan kan man läsa: att undervisningen ska också ge eleverna möjlighet att skapa och uttrycka sig genom olika estetiska uttrycksformer. Vidare nämns estetiska uttryck eller uttrycksformer 7 gånger i svenskans kursplan. Vidare nämns det i matematik, modersmål, musik, slöjd, biologi, kemi, fysik, svenska som andraspråk förutom i bildämnet.
Bild är för alla!
Det var en rolig dag med många intressanta samtal men även att se engagemanget bland alla pedagoger. Det var verkligen full aktivitet även fast att Sverige gjorde premiär i fotbollsVW…
Under dagen hade vi temat JAG ÄR! Ett tema som man kan koppla till de flesta ämnena som vi har i skolan.
Första uppgiften handlade om att göra ett självporträtt.
Nästa pass om att göra ett självporträtt i Silk Clay. De fick börja med att blanda till sin hudfärg. de skulle använda lagom mycket av brun, vit, gul och röd för att få fram sin egen hudfärg. Ni vet väl att hudfärg är inte en färg utan massor av olika nyanser! Som de pedagoger de är så gick de in för uppgiften och blandade, knådade och blandade mer för att komma så närs som möjligt…
Tyvärr så blir leran inte så klistrig när man håller på att knådar den så länge som vissa gjorde. Någon testade att ta lite vatten för att få upp klistrigheten men det var ännu sämre. Det innebar att vi fick limma fast kropparna på bakgrunden. Här kommer fler bilder på deras lerfigurer.
Det sista passet bestod av en uppgift som passar alla åldrar. så fina resultat de fick. Vi använde deras foto från första uppgiften och drog konturerna men en svart Poscapenna på en lamineringsficka, Sedan klippte de remsor av Cellofan i olika färger och la inuti fickan och laminerade den. Till sist monterade de bilden i en svart i passepartou.
De blev så läckra!
Tack till alla på Säteriskolan i Mölnlycke som deltog och gjorde det till en bra dag <3