Kvinnor värda att uppmärksammas, del 7 – Margaret D H Keane

Del 7 om kvinnor som på olika anledningar borde vara självklara att prata om i skolan. I dag kommer turen till Margaret D H Keane, hon föddes som Peggy Doris Hawkin. Margaret är en amerikansk konstnär som föddes 15 september 1929 i Nashville, Tennessee. Keane är känd för sina målningar av kvinnor, barn och djur med oerhört stora och sorgsna ögon.

Alltså vi prata om det vi i dag skulle kalla hötorgskonst, som fortfarande finns på väggarna hemma hos folk som passerat 55. Varför är då hon intressant. Hon målade, gifte sig och fick en dotter, skilde sej och gifte sig igen för att återigen skilja sig. 1955 gifte hon sig med Walter Keane i SAN Fransisco. Walter intalade Margrete att hon aldrig skulle kunna sälja sina tavlor för att hon var kvinna MEN om hon lät honom signera tavlorna med bara Keane så skulle det nog gå att sälja.

Det tog lång tid för Margrete att inse att Walter lurat henne och sålde tavlorna som sina egna. Tavlorna med barnen med de stora ögonen blev en succé och det gjordes tv-program och utställningar. Ingen viste att det var Margrete som målade i den stängda ateljén, inte ens hennes dotter. Efter parets skilsmässa tvingade Walter henne att fortsätta att måla och låta honom signera tavlorna.

Först 1986 vågade Margrete resa sig upp och kräva sin rätt och sitt namn. Målet avgjordes i domstol på Hawaii där de båda fick en timme på sig att måla varsin tavla. Margrete fick rätten till alla tavlorna som målats. Varför är den här berättelsen värd att berättas? Jo för att det finns flera viktiga budskap här! Upphovsrätten för skolan! För själva livet: Om inte du vågar stå upp för sej själv, visar du dina barn och andra att de inte heller ska ta plats eller hävda sin rätt. I bland behöver vi stå upp för oss själva och ibland behöver vi göra det för andra. Missa inte filmen om paret Kaene, Big Eyes.

#bigeyes #margretekeane #kvinligakonstnärer #ståuppfördejsjälv #rebelltanter

Boredom

https://www.celebsnetworthtoday.com/bio-wiki-2018-2019-2020-2021/other/margaret-keane-net-worth-23910/

https://www.rottentomatoes.com/m/big_eyes/

 

%d