Affischer,  Andy Warhol,  Arbetsblad,  Åk 1,  Åk 2,  Åk 3,  åk 4,  åk 5,  åk 6,  åk 7-9,  bildlektion,  Färgcirkeln,  Färglära,  Komplementfärger,  Konstens grunder,  Konstnär,  Läxor,  Lektionstips,  LGR22,  Material,  Månadens konstnär,  Webbutiken

Höstlov, läslov eller varför inte färglov?

Att få en vecka under hösten som bara är min är en otrolig förmån jag har i mitt yrke. V 44 en vecka helt utan jobb, eller kanske inte helt…

I vår kommun har vi ledigt både elever och pedagoger hela vecka och det tycker jag känns bra. Återhämtning och vila är bra för att ladda batterierna.

När vi kommer tillbaka efter lovet så kommer vi att börja med Konstens grunder NR 3 – Färger. 

Som månadens konstnär i år kopplat till färger kommer vi att arbeta med Andy Warhol Min erfarenhet säger att Andy Warhol passa för alla åldrar. Hans konst intresserar och lockar till eget skapande. Utöver Andy finns Jen Stark, Piet Mondrian , Alma W Thomas, Jean-Michel Basquiat mfl som passar att arbeta med under temat.

Vi har delat upp de olika områdena i färgläran i de olika årskurserna på vår skola, hur gör ni på er? Hos oss har åk 1-2 primärfärger och sekundärfärger medans åk 3 arbetar med varma och kalla färger.

Åk 4 har komplementfärger och arbetar med tex färgmonster men även med uppgiften här bredvid till vänster. I år kommer vi att måla koppar eller muggar som blir ett mellanting mellan komplementfärger och popkonst.

Åk 5 arbetar med tertiära färger. IMG_4825

I åk 6 får de arbeta med analoga färger är tre färgerna som ligger bredvid varandra i färgcirkeln och med splitt-komplementfärg är när man tar en färg och istället för att ta komplementfärgen tar man färgerna som ligger närmast till höger och till vänster.

När vi någon gång i slutet på november eller början på december är klara med färgläran för det här året får eleverna en läxa på mellanstadiet, olika för varje årskurs. Veckan efter blir det läxförhör på ord och begrepp

Vill man arbeta lite mer med färger så finns även en flikbok där man  får hjälp att arbeta med de olika begreppen på ett annat sätt för att bli mer förtrogen med dessa.

Till sist vill jag bara sprida lite färg 🙂

Detta bildspel kräver JavaScript.

 

3 kommentarer

 • Linda

  Hej
  Det kan bli så att jag ska undervisa i bild i årskurserna 1-6. Jag känner mig väldigt novis på detta. Såg den här sidan och undrar om du har många uppgifter som har olika nivåer så att man kan jobba med samma bilduppgift från klass 1-6?

  • Åsa

   Arbeta med världens roligaste jobb🥰
   Alla månadens konstnärer arbetar vi med i alla årskurser från 1-6. Man berättar lite olika beroendevård elevgruppen. Ibland berättar jag allt som står i PPn ibland hoppar jag över en vis information pga elevernas ålder. Allt material om konstens grunder funkar även att använda i alla åldrar men väljer bara ut vilket arbetsblad som passar. På skolan jag jobbar på har vi delat upp så det är ungefär 2 arbetsblad i varje årskurs.
   Lycka till.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: