Åk 1,  Åk 2,  Åk 3,  åk 4,  åk 5,  åk 6,  åk 7-9,  bild i skolan,  bildlektion,  Färglära,  Konstens grunder,  Lektionstips,  Linjer,  Material,  Månadens konstnär,  Piet Mondrian,  Planering,  skolan,  Webbutiken

Månadens konstnär Piet Mondrian hösten 2020

I år kommer vi därför att arbeta med Konstens grunder tillsammans med Månadens konstnär. Det finns så många bar konstnärer att plocka upp tillsammans med konstens grundstenar. Vi har börjat hösten precis som vi alltid gör med NR 1 LINJER 

I år kopplar vi det till Piet Mondrian”Piet Mondrian, egentligen Pieter Cornelis Mondriaan, född 7 mars 1872 i Amersfoort, Nederländerna, död 1 februari 1944 i New York, USA, var en nederländsk konstnär. Mondrian är sannolikt mest känd för sina Kompositioner, målningar som består av stränga geometriska former och grundfärger. Mondrians betydelse ligger i utvecklingen av en ”ren” abstrakt konst – han kallade den neoplasticism – där former, linjer och färger har sina egna absoluta, självständiga värden och inbördes förhållanden, helt och hållet befriade från en beskrivande roll.” Wikepedia

Du kan läsa mer här…

Månadens konstnär Piet Mondrian hösten 2020

I år har vi funderat lite på vår skola, vi det är jag, Hanna i åk 2 Anna i åk 1-3 och Ida i förskoleklassen.De har bildundervisning i sina klasser och jag på mellanstadiet. Vid terminsstarten + någon mer gång per termin samlas vi och gör en grovplanering för vår bildundervisning på skolan.

Tanken är att vi ska arbeta med samma tema fast med olika uppgifter under progression i alla klasser, precis som i alla andra ämnen. Under tidigare år har vi haft tre Konstens grunder på hösten och tre på våren, dessutom två Månadens konstnär per termin. Upplägget har varit tidskrävande och vi har haft svårt att få tiden att räcka till. Då finns det bara en sak att göra!

Gör om, gör rätt!

I år kommer vi därför att arbeta med Konstens grunder tillsammans med Månadens konstnär. Det finns så många bar konstnärer att plocka upp tillsammans med konstens grundstenar. Vi har börjat hösten precis som vi alltid gör med NR 1 LINJER 

I år kopplar vi det till Piet Mondrian“Piet Mondrian, egentligen Pieter Cornelis Mondriaan, född 7 mars 1872 i Amersfoort, Nederländerna, död 1 februari 1944 i New York, USA, var en nederländsk konstnär. Mondrian är sannolikt mest känd för sina Kompositioner, målningar som består av stränga geometriska former och grundfärger. Mondrians betydelse ligger i utvecklingen av en “ren” abstrakt konst – han kallade den neoplasticism – där former, linjer och färger har sina egna absoluta, självständiga värden och inbördes förhållanden, helt och hållet befriade från en beskrivande roll.” Wikepedia

Han är en bra konstnär att börja med då hans konst visar hur effektivt resultatet blir när man målar en massa linjer som man sedan fyller med färg eller inte. Han gick från realistiska målningar till abstrakta under sitt konstnärsliv. Att vi sen återvänder till honom längre fram under hösten med Konstens grunder NR 2 och  NR 3, figurer & former och färger gör att eleverna får möjlighet att lära sig ännu mer om honom och hans konst.

Vi går igenom en PP om Mondrain, delar ut faktablad och pratar om linjer. Eleverna kommer sedan att få göra varsin uppgift som är kopplad till Mondrain. Är du intresserad av faktabladet, PP, en affischen samt ett arbetsblad, kommer detta att finnas  i Webbutiken.

Kommentarer inaktiverade för Månadens konstnär Piet Mondrian hösten 2020

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d