Åk 1,  Åk 2,  Åk 3,  åk 4,  åk 5,  åk 6,  åk 7-9,  bild i skolan,  bildlektion,  Lektionstips,  Lera,  LGR 11,  Livet,  Material,  Månadens konstnär,  Planering,  Pyssel och papp,  Salvador Dali,  Sponsrat material,  Webbutiken

Månadens konstnär Salvador Dali 2021

Vi startar vårterminen med att jobba med Salvador Dali som månadens konstnär och Konstens grunder nr 4 – Perspektiv och rum.

Du kanske undrar vad de kan ha gemensamt? Mer än du tror är mitt svar.

Salvador var känd för sitt udda beteende och sin mustasch lika mycket som för sitt arbete. Han hade en galen humor och tog med sig humorn  in i sin konst. Många trodde att Salvador var galen. Kanske var det så han ville att de skulle uppfatta honom…

Dali skapade konstverk där oväntade saker hände tillsammans med sådant som man inte förväntar sig få se.

Du kan läsa mer här…

Månadens konstnär Salvador Dali 2021

Vi startar vårterminen med att jobba med Salvador Dali som månadens konstnär och Konstens grunder nr 4 – Perspektiv och rum.

Du kanske undrar vad de kan ha gemensamt? Mer än du tror är mitt svar.

Salvador var känd för sitt udda beteende och sin mustasch lika mycket som för sitt arbete. Han hade en galen humor och tog med sig humorn  in i sin konst. Många trodde att Salvador var galen. Kanske var det så han ville att de skulle uppfatta honom…

Dali skapade konstverk där oväntade saker hände tillsammans med sådant som man inte förväntar sig få se.

Hans perspektiv på tillvaron är kanske något med skruvad än hos de flesta andra. I från fem års ålder var han övertygad om att han var en reinkarnation av sin bror som dog endast 1 år gammal. I många av Dalis konstverk kan man se ett djup i bilden och de lämpar sig väl till att ha som underlag för att tala om förgrund, mellangrund, bakgrund, överlappning, fågelperspektiv, grodperspektiv, centralperspektiv mm mm.

Du kan få reda på detta och en massa andra spännande saker om Salvador och hans liv i PP som finns i webbutiken.

Det finns en PP, ett faktablad till eleverna, en affisch och en bilduppgift som du hittar här.

Åk 1-3 kommer att få göra kommer att göra ett självporträtt men Dalis karaktäristiska mustasch.

Åk 4 kommer att skapa Dalis elefanter i Slik clay

Åk 5 kommer att  måla Dalis “fåglar med långa ben, beskrivning finns med i paketet i webbutiken.

Åk 6 ska göra en surrealistisk bild i appen SketchBook.

Här kommer lite bilder, hur man arbetar med “Minnets envishet” och “Dalis fåglar med långa ben” finns i paketet om Salvador Dali.

Vad är då surrealism? Urplay.se har en film för åk 7-9 och gymnasiet. Jag tycker att man kan visa den i åk 6.

I höstas funderade vi lite på vår skola, hur ska vi göra för att hinna med? Tanken är att vi ska arbeta med samma tema fast med olika uppgifter under progression i alla klasser, precis som i alla andra ämnen.

Under tidigare år har vi haft tre Konstens grunder på hösten och tre på våren, dessutom två Månadens konstnär per termin. Upplägget har varit tidskrävande och vi har haft svårt att få tiden att räcka till. Då finns det bara en sak att göra!
Gör om, gör rätt!
I år kommer vi därför att arbeta med Konstens grunder tillsammans med Månadens konstnär. Det finns så många bra konstnärer att plocka upp tillsammans med konstens grundstenar.  När det gäller Salvador Dali kommer vi att titta extra noga på hans målningar som visar på perspektiv både i synen på livet och i bildens utformning.

 

Kommentarer inaktiverade för Månadens konstnär Salvador Dali 2021

2 kommentarer

  • Ulrika Hagstrand

    Hej!
    Har i flera år följt dig, som bildlärare själv blir jag mycket inspirerad och nu ska jag arbeta med värdegrundsfilmerna. Arbetar i en tvåa som fritidspedagog är också fritidsledare och bildlärare 1-6. Önskar att jag kunde strukturera som du och skriva ner. Men vi är alla olika. Tack! för att du delar med dig.
    Ulrika Svensson Hagstrand, Tunaskolan, Lund

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d