Arbetsblad,  Åk 1,  Åk 2,  Åk 3,  åk 4,  åk 5,  åk 6,  åk 7-9,  Blandat,  Lektionstips,  LGR 11,  Livet,  Planering,  skolan,  skolmagi.nu,  Uppmuntran

Att bygga en grupp trygg…

I höstas tog vi över en ny grupp elever, en ny åk 4. Det är alltid roligt när man ska lära känna nya elever men också med en viss bävan. Vilka är de, hur fungerar dem tillsammans, hur kommer de svara på oss och vår undervisning mm mm

Vi valde att behålla eleverna i samma grupper som deras lärarna hade haft dem i på lågstadiet. Jag vet att lärarna hade jobbat mycket med gruppen och hade fog för sin gruppindelning. Nu efter en termin på mellanstadiet, nya lokaler, nya lärare och nya ämnen har vissa elever flyttat sina positioner i gruppen och vi ser saker som vi skulle vilja arbeta med för att få ännu mer arbetsro och gemenskap i gruppen. Läs mer här…

Att bygga en grupp trygg…

I höstas tog vi över en ny grupp elever, en ny åk 4. Det är alltid roligt när man ska lära känna nya elever men också med en viss bävan. Vilka är de, hur fungerar dem tillsammans, hur kommer de svara på oss och vår undervisning mm mm

Vi valde att behålla eleverna i samma grupper som deras lärarna hade haft dem i på lågstadiet. Jag vet att lärarna hade jobbat mycket med gruppen och hade fog för sin gruppindelning. Nu efter en termin på mellanstadiet, nya lokaler, nya lärare och nya ämnen har vissa elever flyttat sina positioner i gruppen och vi ser saker som vi skulle vilja arbeta med för att få ännu mer arbetsro och gemenskap i gruppen.

Hur gör man då när man bygger en grupp tillsammans och arbetar bort vissa beteende för att locka fram andra?

Under de sista veckorna på höstterminen hade vi enskilda samtal med alla eleverna. Vi kollade upp hur de trivdes, hur terminen har varit, vilka klasskamrater de tycker att de arbetar bättre med och en massa andra frågor.  Utifrån dessa samtala började vi sen lägga pysslet som ska bli två nya grupper i åk 4.

På måndag börjar vårterminen för våra elever och vi har varit på skolan och flyttat runt allt innehåll i elevernas bänkar, bytt namnskyltar och platser i korridoren. Vi gör detta för att vi tror, att vi och de, ska kunna arbeta bättre tillsammans.

Nu är det inte så att vi tror, att ny grupper kommer att förändra allt, utan vi kommer att påbörja ett arbete med att “Bygga en grupp trygg”.

Under vecka 2-3 har vi planerat att lägga en lektion varje dag som handlar om hur vi ska kunna arbeta bättre tillsammans. Vi kommer att börja första dagen med ett arbete från Fröken Reggio “Att vara en god lyssnare”  som finns att ladda ner gratis på skolmagi.se

Tanken är att vi under de här två veckorna kommer att se filmen Insidan ut och arbeta med de material som kommer från Undervisningsdesign.se “Inside Out” eller “Insidan ut” är en underbar film att se med eleverna. Materialet har fokus på känslor, precis som i filmen. Materialet bygger på både känslorna i filmen men också känslorna som vi människor har.

Vi kommer även att arbeta med EQ-övningar som även de kommer från Undervisningsdesign.se “EQ-övningar”: att skapa relationer är A och O i skolansvärld, både lärare-elev-relationer och elev-elev-relationer. I denna presentation får du 40 övningar/lekar som bland annat kan stärka relationer, självkänslan och sammarbetesförmågan. 

Under resten av terminen kommer att prioritera 1-2 lektioner per vecka på vårt projekt. Där har vi valt ytterligare två andra material att jobba men. Den första är “Min bok om självkänsla” från Claras klassrum, finns att ladda ner gratis på skolmagi.nu. Den andra är “Bygg din grupp trygg” från Nok.se

Hur gör ni när ni jobbar med era klasser, med värdegrund mm?Bygga en grupp trygg Här hittar du vår planering för de två första veckorna.

Kommentarer inaktiverade för Att bygga en grupp trygg…

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d