Arbetsblad,  Åk 1,  Åk 2,  Åk 3,  åk 4,  åk 5,  åk 6,  åk 7-9,  bild i skolan,  bildlektion,  Elevens val,  Lektionstips,  LGR22,  Material,  Planering,  Serier,  Webbutiken

Teckna serier – Hur gör man?

Har du funderat på att teckna serier med dina elever? Det kan bli veckor med kreativa lektioner där eleverna hittar på den ena berättelsen efter den andra. Många elever älskar att hitta på berättelser och rita bilder, men inte alla.

Jag tror att jag i varje årskurs har elever som inte klarar av att komma igång under de 40-50 minuter som en bildlektion varar. Problemet är att de inte kommer igång oavsett hur många bildlektioner dom får. Det blir inget gjort.

I sommar skapade jag ett material med tanke på dessa elever. Ett material där det finns inlagt bilder i  seriestrippen. Min tanke är att de ska underlätta för eleverna när…   Läs mer här.

Teckna serier – Hur gör man?

Har du funderat på att teckna serier med dina elever? Det kan bli veckor med kreativa lektioner där eleverna hittar på den ena berättelsen efter den andra. Många elever älskar att hitta på berättelser och rita bilder, men inte alla.

Jag tror att jag i varje årskurs har elever som inte klarar av att komma igång under de 40-50 minuter som en bildlektion varar. Problemet är att de inte kommer igång oavsett hur många bildlektioner dom får. Det blir inget gjort.

I sommar skapade jag ett material med tanke på dessa elever. Ett material där det finns inlagt bilder i  seriestrippen. Min tanke är att de ska underlätta för eleverna när det finns lite givna ramar. Materialet kan även användas som ett extramaterial för elever som blir klarar långt före de andra. Här hittar “Vad händer sen – teckna serier”.

Det finns vissa saker som man kan gå igenom med eleverna innan man börjar.

Historik:

Det finns olika åsikter om när de första tecknade serierna kom. Vissa seriehistoriker hävdar att serierna började i slutet av 1800-talet med Richard F Outcaults. Han ritade The Yellow Kid i den amerikanska dagstidningen New York World, en serie som hade varit omöjlig att få publicerad i dag . Andra tror att serierna kom mycket tidigare.

Hur man gör:

När man gör en serie berättar man med bilder. Flera bilder i följd bildar tillsammans en historia. En serie måste inte ha text men bilderna måste finnas där, det är bilderna som utgör hela grunden i serieberättandet.

Läsordningen:

När vi läser en serie läser vi från vänster till höger medans i tex Asien läser man från höger till vänster, se Manga.

Pratbubblor:

De ser olika ut beroende på vad som sägs och hur det sägs.
Pratbubblor är till för oss som läser och inte för figurerna i bilden.

Symboler:

Symbolerna är viktiga för att vi ska slippa rita många rutor eller skriva en lång text. En enkel symbol kan visa känslor eller visa vad som sker. Det finns även symboler som visar hur saker och ting låter.

Storyn:

Låt eleverna skriva ihop en enkel story som de kan bygga vidare på under arbetet.
Det ska finnas en början, en händelse och ett slut

Skissa:

Låt eleverna bestämma hur många rutor de vill ha i sin serie. Du kan ha tryckt upp olika seriestrippmallar så de kan välja vilka dom vill ha. Skissa i varje ruta vad som händer och vad de säger. Det är viktigt att veta att man får plats med figurer, pratbubblor och annat som är tänkt från deras story.

Mimik, känslor och kroppsspråk:

När man ritar enkla figurer gäller det att få fram känslor på ett enkelt sätt, det hjälper den som läser att förstå vad som sker. Ofta överdriver man känslor, när någon är ledsen gråter de så det sprutar ur ögonen. Är någon arg, hoppar den upp och ner.
Ögonen och munnen visar ofta vad vi känner men ögonbrynen är ännu viktigare. Beroende på hur man ritar ögonbrynen ser läsaren hur figuren mår.

Kroppsspråket visar ofta tydligt om man är glad eller ledsen. Man ser lätt på en figur hur den mår, vilka känslor den har beroende på hur den går eller står. En glad person sträcker på ryggen och rör sig framåt med lätta steg, någon som är trött eller ledsen böjer på ryggen och släpar med sina armar. I serier brukar man överdriva kroppsspråket för att läsaren lättare ska förstå budskapet.

Gör färdigt:

När skissen är färdigt är det dags att teckna sin serie. Budskapet ska gå fram till läsaren. Teckna bilderna i rutorna så du blir nöjd. Fyll i med svart tusch. Har ni tid kan man även färglägga serierna.

LGR22

Undervisningen i ämnet bild ska ge eleverna förutsättningar att utveckla
– förmåga att kommunicera med bilder för att uttrycka budskap,
– förmåga att skapa bilder med olika tekniker, verktyg och material,
– förmåga att utveckla idéer samt välja och motivera tillvägagångssätt utifrån syftet med bildarbetet,

CENTRALT INNEHÅLL ÅK 4-6

Bildframställning
– Framställning av berättande och informativa bilder, till exempel serier och illustrationer till text.
– Teckning,

Tekniker, verktyg och material
– Olika element som bygger upp och skapar rumslighet i två- och tredimensionella bilder, till exempel linjer, färg och hur kombinationer av dessa kan användas i bildskapande arbete.
– Verktyg och material för teckning, måleri,

Bildanalys
– Bilder ur elevernas visuella kulturer som gestaltar identitet, grupptillhörighet och normer.
– Hur bilder påverkar och förmedlar budskap. Ord och begrepp för att kunna samtala om bilders innehåll, uttryck och funktioner.

Bilder från canva.com
Lärarhandledning för teckna serier.

Kommentarer inaktiverade för Teckna serier – Hur gör man?

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d