Arbetsblad,  Åk 1,  Åk 2,  Åk 3,  åk 4,  åk 5,  åk 6,  Bedömning,  bild i skolan,  Bildanalys,  bildlektion,  Lektionstips,  LGR 11,  Planering,  Tummen upp i bild åk 4-6

Starta upp våren -20 med bildsamtal i alla årskurser

Så var det dags att lyfta de viktiga samtalen om bilder. Vi pratar ofta om bilder på våra lektioner, speciellt när vi arbetar med månadens konstnär. Det kan vara enkla bilder som vilka linjer, former eller figurer, och färger ser du i bilden? Vi går ofta laget runt ett par gånger innan vi börjar prata om vad bilderna föreställer för att alla ska ska få “se” sin egen tolkning först.

I vår kommer vi att arbeta lite mer frekvent med lektioner där vi djupdyker i vad som finns i bilderna. Detta gäller i alla årskurser från 1-6. Naturligtvis enkla samtal i de yngsta åldrarna och mer och mer djupdykande ju äldre eleverna är.  Precis som i alla andra ämnen strävar vi efter progression i de vi jobbar med på bildlektionerna.
Läs mer här…

Starta upp våren -20 med bildsamtal i alla årskurser

Så var det dags att lyfta de viktiga samtalen om bilder. Vi pratar ofta om bilder på våra lektioner, speciellt när vi arbetar med månadens konstnär. Det kan vara enkla bilder som vilka linjer, former eller figurer, och färger ser du i bilden? Vi går ofta laget runt ett par gånger innan vi börjar prata om vad bilderna föreställer för att alla ska ska få “se” sin egen tolkning först.

I vår kommer vi att arbeta lite mer frekvent med lektioner där vi djupdyker i vad som finns i bilderna. Detta gäller i alla årskurser från 1-6. Naturligtvis enkla samtal i de yngsta åldrarna och mer och mer djupdykande ju äldre eleverna är.  Precis som i alla andra ämnen strävar vi efter progression i de vi jobbar med på bildlektionerna.

Här kommer en PP som är tänkt att förklara vad bildsamtal är för något. Hur gör man en bildanalysDen passar bra för de yngre eleverna men även för de på mellanstadiet som kanske inte har arbetet så mycket med bildsamtal.

Jag har gjort några PP som tillsammans med mina arbetsblad kommer vara grunden för vårens arbete. Vi kommer att börja med Arbetsbladet som heter BILDANALYS. Till den har jag tänkt använda Vertumnus som målades omkring 1590–1591 av den  italienske målaren Giuseppe Arcimboldo. En färgstark bild som har många saker att prata om. När jag skapade den första PP till BILDANALYS så utgick jag från den fantastiska boken SPANA PÅ KONST. Det är Sofia Hjort som hjälper oss att upptäcka 20 olika konstverk som alla finns att se på svenska museer. I PP;n har jag använt hennes fakta och blandat hennes frågor med mina. Detta är en bok som jag tycker är väl värd sina pengar. Jag har fortsatt att göra en PP till varje arbetsblad. Här ska du få ta del av den första delen som kanske kan inspirera dej. Bildsamtal 1 Vertumnus Här kommer även bilden jag kommer att lägga upp på kanonen men även kopiera upp i A4, en till varje bord.
Här hittar du mina arbetsblad Bildsamtalen och Bildanalyserna. 

LGR11

Syfte
Undervisningen i ämnet bild ska syfta till att eleverna utvecklar kunskaper om hur bilder skapas och kan tolkas. Undervisningen ska bidra till att eleverna utvecklar förståelse för hur bildbudskap utformas i olika medier. Undervisningen ska också ge eleverna möjligheter att diskutera och kritiskt granska olika bildbudskap och bidra till att eleverna utvecklar kunskaper om bilder i olika kulturer, både historiskt och i nutid.

Genom undervisningen i ämnet bild ska eleverna sammanfattningsvis ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att:

  • analysera historiska och samtida bilders uttryck, innehåll och funktioner.

Centralt innehåll årskurs 1–3

Bildanalys
• Informativa bilder, till exempel läroboksbilder och hur de är utformade och fungerar.
• Historiska och samtida bilder och vad bilderna berättar, till exempel dokumentära
bilder från hemorten och konstbilder.

Centralt innehåll åk 4-6

Bildanalys
• Reklam- och nyhetsbilder, hur de är utformade och förmedlar budskap.
• Konst-, dokumentärbilder och arkitektoniska verk från olika tider och kulturer, hur de är utformade och vilka budskap de förmedlar.
• Ord och begrepp för att kunna läsa, skriva och samtala om bilders utformning och budskap.

Kunskapskrav för betyget A i slutet av årskurs 6

Eleven kan föra utvecklade och väl underbyggda resonemang om uttryck, innehåll och
funktion i bilder från olika tider och kulturer och gör kopplingar till egna erfarenheter, andra bilder och företeelser i omvärlden.

Vill du koppla det till Tummen upp i bild så finns det färdiga lektioner och arbetsblad under rubrikerna:

  • HISTORISKA BILDER
  • NUTIDA BILDER
  • BILDER FRÅN OLIKA KULTURER
  • ARKITEKTUR FRÅN OLIKA KULTURER
Kommentarer inaktiverade för Starta upp våren -20 med bildsamtal i alla årskurser

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d