Bildsamtal och bildanalys
I LGR11 kan man läsa föjande:
Syfte
Undervisningen i ämnet bild ska syfta till att eleverna utvecklar kunskaper om hur bilder skapas och kan tolkas. Undervisningen ska bidra till att eleverna utvecklar förståelse för hur bildbudskap utformas i olika medier. Undervisningen ska också ge eleverna möjligheter att diskutera och kritiskt granska olika bildbudskap och bidra till att eleverna utvecklar kunskaper om bilder i olika kulturer, både historiskt och i nutid.
Genom undervisningen i ämnet bild ska eleverna sammanfattningsvis ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att:
- analysera historiska och samtida bilders uttryck, innehåll och funktioner.
Centralt innehåll åk 4-6
Bildanalys
• Reklam- och nyhetsbilder, hur de är utformade och förmedlar budskap.
• Konst-, dokumentärbilder och arkitektoniska verk från olika tider och kulturer, hur de är utformade och vilka budskap de förmedlar.
• Ord och begrepp för att kunna läsa, skriva och samtala om bilders utformning och budskap.
Kunskapskrav för betyget A i slutet av årskurs 6
Eleven kan föra utvecklade och väl underbyggda resonemang om uttryck, innehåll och
funktion i bilder från olika tider och kulturer och gör kopplingar till egna erfarenheter, andra bilder och företeelser i omvärlden.
Jag har hittat några artiklar om hur man kan samtala med elever om bilder som jag vill dela med er. Det finns länkar till orginalsidorna men jag har gjort en snabböversättning. Det är ibland i det enkla som man börjar förstå det svåra 🙂 Vill du koppla det till Tummen upp i bild så finns det färdiga lektioner och arbetsblad under rubrikerna:
- HISTORISKA BILDER
- NUTIDA BILDER
- BILDER FRÅN OLIKA KULTURER
- ARKITEKTUR FRÅN OLIKA KULTURER
Cindy Ingram som är konstpedagog, föreläsare och entreprenör med mer än femton års erfarenhet av arbete i skolor, museer och ideella organisationer säger så här: “Jag har samlat en fin lista över konstverk som är perfekta att diskutera med studenter. Dessa konstverk innehåller massor av intressanta idéer, de leder alltid till en bra diskussion med eleverna.” Tio konstverk att samtala om
Här kommer ett bra tips på “Bildanalys” från samma sida. Det är fem olika konstverk som beskrivs och sedan kommer tips på frågor att ställa. Sidan är på engelska men är lätt att översätta. Bildsamtal/bildanalys 5 kända konstverk
- Shen Zhou, poet på en bergstopp , c. 1500 “Tänk dig att du är här. Vad ser du, luktar och hör? Hur skulle det vara att va på denna plats? Hur skulle det kännas att gå ut ur ditt vanliga liv och bort från de bekvämligheter och den teknik du använder? Skulle du tänka annorlunda om världen efter att ha upplevt denna plats?”
- Pablo Picasso, flicka före en spegel , 1932 “Vad ser den här tjejen när hon tittar i spegeln? Gömmer hon något från omvärlden? Om så är fallet, vad gömmer hon? Vilka känslor upplever du i det här konstverket (antingen inom dig eller tjejen i målningen)? Hur relaterar du personligen till / kopplar med den här bilden? Vad ser du när du tittar i spegeln? Hur är du annorlunda när du är ensam än när du är med andra? Vad säger den här målningen om den värld vi lever i?”
- Naken kvinna (Venus of Willendorf) , c. 28 000 fvt – 25 000 fv, “Vad var din första reaktion på denna skulptur? Varför tror du att du hade reaktionen? Detta skapades för cirka 27 000 år sedan. Hur får det dig att känna? Vad kommer att vara kvar i ditt liv när arkeologer ser tillbaka på det om tusentals år? Vad kommer de att veta om dig utfrån vad du lämnar bakom?”
- Candy Chang, innan jag dör, 2011, “Innan jag dör …”
- Do-Ho Suh, Golv , 1997-2000, “Hur litar du på andra människor i ditt liv? Vad kan du göra i en grupp som du inte skulle kunna göra ensam? Hur viktigt är samhället i ditt liv?”
Ännu ett tips på bildanalys om kan kopplas både till samhällskunskap och historia. Denna gången handlar det om propaganda och andra världskriget. Visserligen är det amerikansk propaganda men enkel att översätta till vår situation och tid. Bildsamtal/bildanalys om PROPAGANDA
“Ta en titt på konstverket och tänka på följande frågor. Jag lät mina studenter att titta och skriva själva om det innan vi diskuterade tillsammans. Det här är de frågor jag använde.
- Vad representerar skuggan, och varför vill du inte att den ska röra barnen?
- Vilka symboler och bilder använde konstnären för att skapa känslor i betraktaren?
- Vilken känsla vill artisten att du ska känna när du tittar på det här konstverket?
- Varför skapades det här konstverket?”