VAD ÄR BILDÄMNETS VECKA?

Bildämnets vecka startade som facebook grupp: https://www.facebook.com/bildensdag och har syftet att sprida goda exempel av bildundervisningen. Ett sätt för bildlärare att dela sin ambition i ämnet i sociala medier. Det finns en hel del förutfattade meningar kring bildämnet, vad ämnet ska innehålla och debatten kretsar emellanåt att ämnet är onödigt. Att streta på med ett stort antal elever och få förutsättningar att lyckas, få möjligheter att göra karriär och dessutom kämpa, ofta ganska ensam, med att argumentera för det egna ämnets värde kan få ett ett redan fransat ämnesled att bli än mer tilltufsat. Vi måste peppa varandra, inspireras av varandra och visa upp vårt fina arbete även utanför den inre kretsen och helt enkelt öka förståelsen för vårt fantastiska ämne.

I år vill Bildlärarnas Riksförening backa upp Bildämnets vecka. Vi är stolta över detta och deras fina arbete, här via en artikel från skolvärlden https://skolvarlden.se/artiklar/bildlararna-ryter-ifan-i-ny-kampanj-vi-ska-kampa

Kanske har du uppmärksammat Bildlärarnas Riksförenings fantastiska kampanj Stärk bildämnet i skolan?

Kampanjen uppmärksammar bildämnets kunskaper och betydelse för många framtida yrken. Att uppmärksamma våra elever på den här kampanjen kan vara ett sätt att delta i Bildämnets vecka. Bilderna hittar du på Bildlärarnas Riksförenings facebooksida. https://www.facebook.com/BLRF2021

Vad är viktigt för dig just nu i egenskap av bildlärare, vad arbetar dina elever med under veckan? Det behöver inte vara svårare än så att delta i bildämnets vecka, bara du delar med dig. Man kan tex dokumentera sin arbetsvecka på Instagram, det blir väldigt tydligt både för en själv och andra tex hur många elever man träffar och hur mycket planeringstid man behöver städa bort. Man kanske tar tag i den där ämnesträffen som aldrig blir av?

Ett sätt att dela med sig är att göra det i facebookgruppen https://www.facebook.com/bildensdag. Du kan publicera bilder, filmer, frågor, tankar eller idéer. Man behöver bara tänka på GDPR, inga ansikten eller namn på barn, och hålla en trevlig ton. Ett annat sätt är att heja på och peppa de som delar, om man inte vill sprida själv. Allt sammantaget bidrar till att stärka bildämnet i grundskolan – som också är temat för årets bildvecka.

Bildämnets vecka VECKA 17. 2021 Tema: Stärk bildämnet!

Cu @ FB

Malin Jönsson och Åsa Fant Perdsjö

 

%d bloggare gillar detta: