Arbetsblad,  Åk 3,  åk 4,  åk 5,  åk 6,  bildlektion,  Flickbok,  Konstens grunder,  Lektionstips,  LGR 11,  Material,  Planering,  Sponsrat material,  Webbutiken

Åk 4 lär sig om konstens grunder NR 4 – perspektiv och rum 2021

Under veckorna som har gått har vi arbetat med perspektiv och rum på bildlektionerna. Vi har pratat om förgrund, bakgrund och mellangrund eller framför, bakom och mittemellan. Jag har visat på överlappning, att saker som är längre bort har mindre skärpa/fokus och ljusare färger. I dag har vi tittar på hur man kan lura ögat med enkla trix i en bild. Nya begrepp som helbild, halvbild, närbild, extrem närbild, fågelperspektiv och grodperspektiv. Detta övade vi på med ett arbetsblad ”Det finns olika perspektiv”. Jag hade hängt upp en modelldocka i lampan så att eleverna kunde ligga på golvet och rita av den i grodperspektiv.

Läs mer här…

Åk 4 lär sig om konstens grunder NR 4 – perspektiv och rum 2021

Under veckorna som har gått har vi arbetat med perspektiv och rum på bildlektionerna. Vi har pratat om förgrund, bakgrund och mellangrund eller framför, bakom och mittemellan. Jag har visat på överlappning, att saker som är längre bort har mindre skärpa/fokus och ljusare färger.
I dag har vi tittar på hur man kan lura ögat med enkla trix i en bild. Nya begrepp som helbild, halvbild, närbild, extrem närbild, fågelperspektiv och grodperspektiv. Detta övade vi på med ett arbetsblad  ”Det finns olika perspektiv”. Jag hade hängt upp en modelldocka i lampan så att eleverna kunde ligga på golvet och rita av den i grodperspektiv. Några dockor satte jag på golvet så att eleverna fick ligga på borden och rita av dem i fågelperspektiv. Jag har även köpt in små modelldockor från Tiger, tror jag betalade 20 kr st. Dessa placerade jag på borden så att eleverna fick rita av dessa i helbild, halvbild, närbild och extrem närbild.

Vissa elever hade så svårt att rita i fågel- och grodperspektiv. En del ritade dockan som om de såg hela framifrån fast att det inte var så. Jag pratade mycket med dem, skissade och förklarade, frågade vad de så och de svarade men ritade ändå saker de inte kunde se.
För andra var det inga problem, en kille som i princip aldrig gör klart sina bilduppgifter bara ”ägde”… Han har aldrig levererat så bra tidigare och var färdig i god tid, dessutom så nöjd! Nöjda elever = nöjda lärare!

Här kommer lite fler elevbilder.

Jag visade två filmer som handlar om när man filmar men där begreppen är samma som när vi pratar bilder.

Kommentarer inaktiverade för Åk 4 lär sig om konstens grunder NR 4 – perspektiv och rum 2021

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d