Akvarell,  åk 5,  åk 6,  Bedömning,  bildlektion,  Figurer och Former,  Foto och film,  Lektionstips,  LGR 11,  Material,  Planering,  Tummen upp i bild åk 4-6

Alfabetsbok – nytt projekt med åk 6 vintern 19/20

I september hade vi en studiedag förlagd till Bok och Biblioteksmässan. Där hittade jag en bok : Minnas alfabetsbok Ni vet känslan när man inser att här har jag något som kan bli bra 🙂 Boken är vacker, vilket räcker väldigt långt! Dessutom innehåller den fantastiska fotografier där Clownen Minna visualiserar de olika bokstäverna i alfabetet.

Nu kanske du undrar vad ska detta innebära för mina elever i åk 6? Du kan läsa mer här!

Alfabetsbok – nytt projekt med åk 6 vintern 19/20

I september hade vi en studiedag förlagd till Bok och Biblioteksmässan. Där hittade jag en bok : Minnas alfabetsbok Ni vet känslan när man inser att här har jag något som kan bli bra 🙂 Boken är vacker, vilket räcker väldigt långt! Dessutom innehåller den fantastiska fotografier där Clownen Minna visualiserar de olika bokstäverna i alfabetet. Be er skolbibliotekarie att beställa hem boken.

Vid sidan om bokstaven finns det en bild med motiv som börjar på samma som själva bokstaven samt en vers. På Youtube kan man hitta små korta videor med de olika bokstäverna och versen tonsatt.

Nu kanske du undrar vad ska detta innebära för mina elever i åk 6?
Min tanke är att eleverna ska få arbeta i grupper med att illustrera alfabetet på samma sätt som Tove Frank har gjort i sin bok. De får börja med att plocka bokstäver från tavlan, vilket jag förberedde redan i fredags. Därefter kommer jag att visa bilder från boken och berätta om deras uppgift. Uppgiften kommer att avslutas med att vi skriver ut allas arbeten till en bok som vi lämnar till skolbiblioteket samt läsa upp för förskoleklassen. De ska fotografera de olika bokstäverna med hjälp av sina kroppar samt fotografera en bild med saker som börjar på bokstaven.

När jag går igenom den nya uppgiften kommer jag även att gå igenom vad en MOODBOARD är för något.
Moodboard (av engelska: mood, ‘stämning’, och board, ‘bräde’; på engelska är ordet mood board särskrivet) eller stämningsplank, är ett collage av material (till exempel bilder, texter, färger, foton, materialprover) som beskriver stämningen eller känslan i en plats eller en design.
Främst designers men även andra kompetenser använder moodboards. Wikipedia,

Varje grupp kommer att få ett papper där de skulle samla sina ideér, göra en MOODBOARD.  Som stöd för sin planering kan eleverna utgå från följande rubriker:

  • Tema – hur ska de presentera sina bokstäver med sina kroppar?
  • Saker – vilka saker ska de ta med som börjar på bokstäverna de fått, för att illustrera dessa.
  • Vem – vem ska göra vad? Fotografera, illustrera, mm mm
  • Plats – var ska de fotografera?

De gör en skiss över den färdiga bilden ska se ut när de är klara i sin konstdagbok, fotografera den och lägg in i sin ONENOTE.

  1. Dags att börja göra en moodboard med skiss, bilder på vad som ska vara med vilka färger osv.
  2. Planera och fotografera.
  3. Redigera bilden.
  4. Skriva ut.

Efter varje lektion får de fotografera och skriva hur de har arbetat (5 min). När arbetet är klart ska de göra en självbedömning.  Titta på moodboarden och se om arbetet blev som de tänkt.

  • Hur har de arbetat?
  • Har samarbetet fungerat?
  • Fick alla komma till tals?
  • Vilken kvalitet har deras arbete?

Här kommer jag att använda mej av  s. 32 i Tummen upp i bild när jag gör kartläggning och som bedömningsstöd för deras egna självbedömning.

Kommentarer inaktiverade för Alfabetsbok – nytt projekt med åk 6 vintern 19/20

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: