Åk 2,  Åk 3,  åk 4,  åk 5,  åk 6,  bildlektion,  Lektionstips,  LGR 11,  Material,  Månadens konstnär,  Planering,  Självporträtt,  Sponsrat material

Månadens konstnär Amedeo Modigliani – maj 2019

Denna månaden ska vi arbete med Modigliani som jag funderat på i några år… Hans bilder är så tvärt emot det som jag pratar om hela tiden när vi målar ansikten. Halsen är för lång, ansiktena långsmala med en lång rak näsa. Proportionerna stämmer inte! Men som Andy Warhol skrev: Tänk utanför boxen!

Läs mer här…

Privat: Månadens konstnär Amedeo Modigliani – maj 2019

När vi arbetar med månadens konstnär sätter vi upp en affisch på glasdörren ut till skolgården den första dagen i månaden och där får den sitta hela månaden ut. 1-2 lektioner under månaden har vi genomgång där vi berättar om konstnären, visar någon videoklipp, delar ut faktablad till konstdagboken, visar en PP med kort fakta samt en massa bilder på de konstverk som hör till. Dessutom tar vi fram några bilduppgifter som påminner om den konstart som som är typisk för konstnären.

Denna månaden ska vi arbete med Modigliani som jag funderat på i några år… Hans bilder är så tvärt emot det som jag pratar om hela tiden när vi målar ansikten. Halsen är för lång, ansiktena långsmala med en lång rak näsa. Proportionerna stämmer inte! Men som Andy Warhol skrev: Tänk utanför boxen!

Eftersom tiden går så fort i estetsalen och många lektioner försvinner under maj så får detta bli en kortare uppgift.

Jag har lånat upplägget från Art projects for kids. Vi kommer att göra själva grunder tillsammans steg för steg, Därefter kommer eleverna att få göra sina bilder mer personliga som självporträtt. Deras hudfärg, ögonfärg och frisyr eller slöja.

Tanken att att vi går igenom fakta om  Modigliani, berättar om hans konstnärliga stil och samtalar om vad vi tidigare lärt oss om ansiktets proportioner.

Tanken är att vi ska måla med oljepastellkritor, ett material som jag inte gillar så mycket… Men det ska inte mina elever få lida för 🙂

Oljepastellkritor klabbar och det är svårt att inte få färgerna att hamna där de inte ska. En sak som underlättar är krithållaren, den förhindrar att mina fingrar är fulla med färg som jag sedan sätter överallt på pappret.

Först gjorde jag en bild där jag drog den svarta oljekritan som konturlinjer innan jag färglade… inte så bra!  Nästa försök där målade jag de olika färgerna och sedan drog jag konturlinjerna med en svart oljepastell, MYCKET bättre! Så får det bli.

Här kommer lite bilder.

Bilderna jag utgick från kommer här:

Kommentarer inaktiverade för Privat: Månadens konstnär Amedeo Modigliani – maj 2019

2 kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d