Åk 2,  Åk 3,  åk 4,  åk 5,  åk 6,  Konstens grunder,  Lektionstips,  LGR 11,  Material,  Monochrom,  Nyanser,  Planering,  Valör

Konstens grunder NR 5 Nyanser våren 2019

Jag  kommer att ställa ett antal elever på en rad framför de andra och be dem sortera dem från ljusaste håret till mörkaste. Där efter gör vi samma sak med nyanserna på huden på elevernas armar.r de äldre eleverna kommer jag även att visa denna fantastiska video om vad som är hudfärg. Jag jobbar på en skola med elever från alla jordens platser. Vi ser alla olika ut och har pratat mycket om vad hudfärg är. Det finns inte en hudfärg utan otrolig många precis som Angelica Dass beskriver i videoklippet. Hon driver Humanae projekt.

Här kan du läsa mer.

Konstens grunder NR 5 Nyanser våren 2019

Nu har vi kommit fram till den femte delen av Konstens grunder. Den som handlar om NYANSER-VALÖR-MONOKROM

Wikipedian: Ordet  nyans  är en svag skiftning i  färgkänsla  och mening:

1. Närliggande varianter av färger kallas olika  nyanser . Detta är den mest allmänna betydelsen.

2. I  NCS -systemet menar man att man väljer en färgton, exempelvis  röd , så kan man blanda till olika nyanser genom att blanda rött med olika proportioner av svart och vitt.

Jag kommer att börja lektionen med att fråga eleverna vad de har för kunskap, eller vad de vet om : NYANSER-VALÖR-MONOKROM. Då kommer vi att titta på denna film.

Jag kommer att ställa ett antal elever på en rad framför de andra och sortera dem från ljusaste håret till mörkaste. Där efter gör vi samma sak med nyanserna på huden på elevernas armar.

För de äldre eleverna kommer jag även att visa denna fantastiska video om vad som är hudfärg. Jag jobbar på en skola med elever från alla jordens platser. Vi ser alla olika ut och har pratat mycket om vad hudfärg är. Det finns inte en hudfärg utan otrolig många precis som Angelica Dass beskriver i videoklippet. Hon chaufför Humanae projekt.

I åk 2 och åk 3 kommer de att börja med att jobba med “Färgnyanser och skuggor” “Ljus, nyans och skugga”, “Använda nyanser med blyerts” samt “Nyanser genom att använda mönster”. Jag har gjort ett häfte med 10 arbetsblad som handlar om Nyanser, du kan se hur de ser ut här:

Jag har gjort ett häfte med 10 arbetsblad som handlar om Konstens grunder NR 5 -Nyanser Du hittar dem i Webbutiken.

I lärarhandledningen  Tummen upp i bild har jag skrivit om hur man kan arbeta med Konstens grunder. På sidan 11 kan du läsa hur jag tänker. Hur du kartlägger, bedömer och arbetar framåtsyftande kan du läsa mer på sidorna: 14-16.

Åk 4 kommer att göra sin sida om Nyanser i konstdagboken, arbetsbladet “Använda nyanser vid färgläggning” och därefter göra fönsterdekorationer i glas. Du hittar länk till här: “Mer om nyanser och monokromiska färger med mosaik
DSC06647

Åk 5 kommer att träna på att bland just hudfärger från Humanae projekt. Jag hittade en mall på THECOLOUR.com jag såg att @bildmailin hade använt med sina elever i Borås. Allt som behövs är fyra färger och en pensel… Läs mer Konsten grunder NR 5 i åk 5 vt 19

Åk 6 arbetar vidare med fotografering, där de får in nyanser, valörer och monokromatiska i sin bildredigering. Jag använder mej av Maria Franzens blogg Marias bildtorg.

Kommentarer inaktiverade för Konstens grunder NR 5 Nyanser våren 2019

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d