åk 4,  åk 5,  åk 6,  åk 7-9,  bild i skolan,  Bildanalys,  bildlektion,  Lektionstips,  LGR 11,  Nutidskonst,  Visuell konst

Nutidskonst, Lala Raščić – The more tongues you silence, the more they talk

Är det fler än jag som tycker att det kan vara svårt att hitta visuell nutidskonst att visa för sina elever på mellanstadiet?
Vi är många som älskar att använda gamla klassiska konstnärer som vi är väl förtrogna med. Picasso, Miro, Klimt, Da Vinci, van Gogh, ÓKeeffe, Dali, Mondrian, Kahlo,  många andra. Ska vi vara extra nytänkande släpper vi in Warhol, Kusamo och några till… Men visst måste det finnas många fler som verkar idag?

Jag avslutade mitt påsklov med att få på en Coronasäker konstutställning med en bosnisk konstnär Lala Raščić som är en media- och performancekonstnär som leverera berättelser som inkluderar verbala videouppträdanden, performativa installationsmiljöer, videoprojektioner, objekt, ljus, teckning och måleri. Lala föddes 1977 i Bosnien – Hercegovina.

Ju fler tungor som tystas, desto mer talar de är Lala Raščićs första utställning i Sverige. Läs mer här…

Nutidskonst, Lala Raščić – The more tongues you silence, the more they talk

Är det fler än jag som tycker att det kan vara svårt att hitta visuell nutidskonst att visa för sina elever på mellanstadiet?
Vi är många som älskar att använda gamla klassiska konstnärer som vi är väl förtrogna med. Picasso, Miro, Klimt, Da Vinci, van Gogh, ÓKeeffe, Dali, Mondrian, Kahlo,  många andra. Ska vi vara extra nytänkande släpper vi in Warhol, Kusamo och några till… Men visst måste det finnas många fler som verkar idag?

Jag avslutade mitt påsklov med att få på en Coronasäker konstutställning med en bosnisk konstnär Lala Raščić som är en media- och performancekonstnär som leverera berättelser som inkluderar verbala videouppträdanden, performativa installationsmiljöer, videoprojektioner, objekt, ljus, teckning och måleri. Lala föddes 1977 i Bosnien – Hercegovina.

Ju fler tungor som tystas, desto mer talar de är Lala Raščićs första utställning i Sverige. På inbjudan av Röda Sten Konsthall har hon gjort ett nytt verk och en platsspecifik installation i samarbete med musikensemblen Göteborg Baroque.

Under mitt besök fick jag flera idéer till tema till mina bildlektioner. I utställningen på Röda Sten
fanns det skisser till en idé och vidare till det färdiga verket GORGO 2019-2021. Det finns de allra första skisserna till gorgonen Medusas kopparutrustning till de mer utvecklade, video på hur den enda kvinnliga kopparsmeden från Bosnien-Hercegovina formar de olika delarna. I en annan sal kan man se Lala i en videoinstallation där hon iklädd rustningen rör sig till musik. I en annan del av salen ligger rustningen på ett bord, nästan som om hon låg på Lit de parade.

Om jag hade arbetat i Göteborg hade denna utställning varit ett självklart val att ta med mina elever till. Så mycket av det som är mitt uppdrag som bildlärare hade jag kunna tillgodose på ett och samma ställe. 40 min hade inte räckt! Jag hade velat vara där en halvdag och haft lektioner på flera olika plan.

Vad säger vår kommande kursplan om vad vårt uppdrag är?

Syfte

Undervisningen i ämnet bild ska syfta till att eleverna utvecklar kunskaper om hur bilder skapas och tolkas. Genom undervisningen ska eleverna få erfarenheter av visuell kultur i form av film, fotografi, design, konst, arkitektur och miljöer.

Undervisningen ska bidra till att eleverna utvecklar förståelse för hur bildbudskap utformas i olika medier. Undervisningen ska också ge eleverna möjligheter att diskutera och kritiskt granska olika bildbudskap och bidra till att eleverna utvecklar kunskaper om bilder i olika kulturer, både i nutid och historiskt.

Allt detta har jag fått in i ett besök på Röda Sten… 

Vad har du för visuella nutidskonstnärer som du vill lyfta?

Jag återkommer med fler inlägg fån mitt besök.

 

 

Kommentarer inaktiverade för Nutidskonst, Lala Raščić – The more tongues you silence, the more they talk

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: