Tummen upp i bild för åk 4-6 och ordblind inte bildblind!

Så är den nästan i hamn, boken-lärarhandledningen jag har jobbat med sedan i mitten av oktober förra året. Ett så spännande projekt. När Karin Örn första gången kontaktade mej och frågade om jag skulle vilja skriva Tummen upp i bild vet jag inte vad jag kände eller tänkte. Var mest chockad… JAG!!! som är diagnostiserad ordblind under min skoltid. I dag skulle vi nog kalla det läs och skrivsvårigheter, fast det var aldrig problem med att läsa. Jag kommer inte ihåg att jag lärde mej det ,bara att jag kunde. Sammanhanget förklarade alltid för mej vad inte enstaka ord kunde. Vet att jag har läst sidorna uppifrån och ner som någon slags bild inte från vänster till höger. Läst mycket och fort. MEN stava… hur vet man vilka bokstäver som ska vara var? När ska det vara två konsonanter? Ja, ja vet att det finns regler! Är svenska lärare åxå i åk 4-6. (Har dock aldrig undervisat i skrivning och stavning, jag har kollegor ❤ )
Hur kunde Karin tro att jag skulle klara detta jobb? Ingen som känner mej skulle nog ha tänkt att skriva en bok är Åsas nästa projekt. Hålla föreläsningar inför flera hundra eller tusen människor är inget mot detta att skriva. Bloggen har hjälpt mej att skriva och inte vara rädd för meningsbyggnadsfel eller stavfel. Ni som läser är inte ute efter mina fel utan efter mina ideer 🙂 Kari som själv är lärare innan hon blev förläggare sa att det inte var så farligt med mitt skrivande. Vidare sa Karin att hon ÄLSKAR att jobba med texter. Vilken tur 🙂
Så här har vi jobbar Karin och jag, ja har skrivit ner planeringar, lektionsförslag, bedömningsanvisningar och framåtsyftande uppgifter. Karin har läst rättat till och haft synpunkter. På Liber. se kan man läsa följande om mej…

https://www.liber.se/Grundskola/Grundskola-ar-4-6/Idrott-och-halsa/Kartlaggning-och-bedomning/Tummen-upp-Praktisk-estetiska-amnen-Kartlaggning-ak-3-6/

Tummen upp! Bild Kartläggning åk 6:

Åsa Fant Perdsjö är från början fritidsledare med inriktning mot skapande. Därefter utbildade hon sig till fritidspedagog och så småningom till svenska/SO-lärare åk 1–6. Hon har sedan byggt på sin utbildning i bild ytterligare genom Lärarlyftet i Malmö. Idag arbetar hon 50 % som klasslärare och 50 % som bildlärare i åk 3–6.

Åsa är mycket aktiv på sociala medier och delar gärna med sig av erfarenheter och många kreativa förslag på bilduppgifter. I allt hon gör finns tydlig koppling till läroplan, kursplan och bedömning i ämnet bild. 2011–2012 gick hon på högskolan i Jönköping en kurs (7,5 hp) som handlade om betyg och bedömning. Våren 2015 deltog hon i två fortbildningsdagar som handlade om bedömning i grundskolan, där också en av föreläsarna medverkat vid framtagandet av Skolverkets bedömningsstöd i bild.

Åsa har en egen blogg, ”Bildlärarbloggen – En bildlärares vardag”, med besökare från hela världen. Besök den gärna:https://bildlararen.wordpress.com/

Så konstigt att läsa om sig själv. Nu går den strax till tryck och finns att köpa till hösten. Hoppas att ni får användning av den och att den kommer att hjälpa er att älska bildämnet lite mer ❤

4711983ot

2 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Rolf Wallander
  Jun 19, 2015 @ 21:36:44

  Hej!

  Så kul att detta var just din blogg. Jag kopplade inte ihop den med tummen upp – bild. Det var väldigt kul att få göra en pedagogisk granskning på din bok, innan den blir utgiven. Lyckat til med boken. Jag tror att den blir en stor hit gällande bedömningsarbetet i bildämnet och för andra intresserad.

  Vänligen

  Rolf Wallander

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Estetsalens blogg

Kreativitet är intelligens som har roligt. "Albert Einstein"

Bäckaskolan 07

FÅNGA KUNSKAPEN

Athras presentionsyta

Student på Uppsala Universitet

Sidekicks på rIKTigt

Kring vår undervisning och elevernas lärande.

Ateljén

A history inside a classroom art

clubestet målarskola

clubestet är en målarskola i västra Göteborg

backaskolan05

Smart is something you get - not something you are!

Bildoformsidan

På denna hemsida hittar du det mesta som har med bildämnet att göra.

gunillaalmgrenback

Skolutveckling, digitala lärverktyg och specialpedagogik

ThereseLinnér

att leva är att lära - att lära är att leva

Art med Artale

Sunnerbyskolans bildsal

%d bloggare gillar detta: