Andy Warhol,  åk 4,  åk 5,  åk 6,  Bildanalys,  bildlektion,  Lektionstips,  LGR 11,  Månadens konstnär,  Planering

Venndiagram i bilden…

Hur skapar vi förståelse för konst, konstnärer och bildanalys. När börjar man och hur? Själv börjar jag med enkla gemensamma analyser när jag får eleverna i åk 4. Vi tittar på bilder, målningar och skulpturer och funderar på vad vi ser. Alla får svarar varsin gång. Vad ser vi för färger, linjer och former. Vad föreställer det? Vad kommer vi att tänka på? Finns det några minnen som vi kommer att tänka på osv. Längre fram skriver varje elev sin egen bildanalys efter frågor jag skriver på tavlan eller på arbetsblad jag gjort i ordning. I bland analyserar vi samma bild och ibland har jag konstkort som jag delar ut så att alla får olika.

Nu tänker jag försöka mej på något nytt för bilden i samband med månadens konstnär i mars, Andy Warhol. Det ska bli spännande att se hur eleverna responderar på att fylla i ett venndiagram utifrån två olika konstverk.

andy

Elever behöver fördjupa sin förståelse av bilder och sin förmåga att tolka och analysera bilder.
Kommentarmaterialet skriver så här:
Bilders uttryck, innehåll och funktioner
I nära anslutning till syftet att kritiskt granska bildbudskap finns ett av kursplanens långsiktiga mål som innebär att eleverna ska ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att analysera historiska och samtida bilders uttryck, innehåll och funktioner. I dessa skrivningar betonar kursplanen ytterligare vikten av att utveckla ett analytiskt arbetssätt i förhållande till den visuella kulturen. Det handlar om att studera den visuella kulturen ur många olika perspektiv för att därigenom bli medveten om dess estetiska värden, liksom dess samhälleliga roll och funktion.

Centralt innehåll åk 4-6

Bildanalys
• Reklam- och nyhetsbilder, hur de är utformade och förmedlar budskap.
• Konst-, dokumentärbilder och arkitektoniska verk från olika tider och kulturer, hur de är utformade och vilka budskap de förmedlar.
• Ord och begrepp för att kunna läsa, skriva och samtala om bilders utformning och budskap.

Kunskapskrav i bild åk 6

A= Eleven kan föra utvecklade och väl underbyggda resonemang om uttryck, innehåll och funktion i bilder från olika tider och kulturer och gör kopplingar till egna erfarenheter, andra bilder och företeelser i omvärlden.

C= Eleven kan föra utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om uttryck, innehåll och funktion i bilder från olika tider och kulturer och gör kopplingar till egna erfarenheter, andra bilder och företeelser i omvärlden.

E= Eleven kan föra enkla och till viss del underbyggda resonemang om uttryck, innehåll och funktion i bilder från olika tider och kulturer och gör kopplingar till egna erfarenheter, andra bilder och företeelser i omvärlden.

2 kommentarer

 • Agneta Isaksson

  Detta kan bli en toppenuppgift!
  Jag har gjort detta en massa gånger i alla mina ämnen som jag undervisar i och det fungerar hur bra som helst men jag gör det på ett annat sätt.
  Istället för att eleverna skriver har jag utskrivna ord/begrepp (väldigt många) som eleverna placerar i cirklarna.
  Vi brukar sitta i en cirkel på golvet.
  Ett STORT Venndiagram placeras i mitten.
  Det som ska analyseras placeras till höger resp till vänster om cirklarna.

  Så här kan det gå till när vi t.ex. analyserar innehåll och funktion:
  Placeringen av ord/begrepp kan gå till på olika sätt.
  Ibland går vi laget runt och placerar ett ord/begrepp i taget.
  Ibland delar jag ut ett antal ord/begrepp till varje elev som i sin tur väljer ut dom som man anser passar att lägga någonstans i diagrammet.
  Ibland får eleverna själva skriva ord/ begrepp och sen placera i diagrammet.

  Det finns ett stort kooperativt värde att alla kan se hur man väljer att sortera!
  För mig är det själva syftet med ett Venndiagram.

  • Åsa

   Intressanta tankar Agneta. Jag har tänkt lägga upp bilden på kanonen och skriva gemensamt med eleverna i åk 4 i morgon. Skulle gärna vilja att du kopierar detta du skrivit och lägger in det på Bildläraren – Life Of Colour på Facebook. Jag har lagt venndiagrammet där också. Tycker fler skulle få läsa dina tankar 🙂

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d