Åk 3,  åk 4,  åk 5,  åk 6,  bildlektion,  Lektionstips,  Material,  Planering,  Pyssel och papp,  skolan

Pyssel och papp två gånger om året…

Av alla inlägg som jag har lagt finns det en sort som får vissa att reagera med bestörtning och förskräckelse. Inlägg med pyssel, julpyssel och påskpyssel. Vad är det som gör att just detta väcker så mycket känslor. Om jag två veckor om året “pysslar” med mina elever så måste det innebära att jag de andra 38 veckorna inte “pysslar”. Jag förstår inte poängen med att man blir så upprörd. Om jag är trygg i min roll som pedagog kan jag låta mina elever får prova olika former av skapande, olika former av styrd verksamhet och även friare former. Jag tror inte att jag sänker bildläraryrket för att jag gör ett julpyssel och ett påskpyssel om året. Det finns så mycket åsikter om vad vi ska ge våra elever och hur vi ska bemöta dem. Vem tror att det är oförstörda elever som kommer till skolan i åk 1. De är redan påverkade av sina föräldrar och syskon, av kamrater och av samhället i stort. Barn äger redan en uppfattning om sig själva och om vad de kan eller inte kan när jag träffar dem  första gången i bildsalen i åk 3. Min uppgift måste bli att väcka deras lust att vilja skapa, att vilja uttrycka sig i färg och form. Vare sig det är med hantverksmässiga eller digitala verktyg. Jag vill ge dem en grund att stå på, kunskaper om hur linjer, former, färger, nyanser, rum/perspektiv, och strukturer. Lära dem hur man sköter materialet för att det ska räcka längre. Ge dem en grund som gör att de vågar och vill experimentera med uttrycken mer och mer. När killarna i åk 5 inte vill gå ut på rast utanverk om att få fortsätta jobba, känns det otroligt bra. De har lust och vill uttrycka sig. Fick de bestämma skulle vi ha bild en heldag i veckan.

Så för alla er andra som gärna tar emot lite tips om påskpyssel så lägger jag upp lite bilder här. Vi har beställ en del material från Stapels.se och det andra kommer från cchobby.se

2 kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d