Åk 3,  åk 4,  åk 5,  åk 6,  bildlektion,  Lektionstips,  LGR 11,  Planering

Uppvärmning även i estetsalen…

Under de sista 4 åren har jag arbetat med uppvärmning på bildlektionerna, precis som eleverna är vana vid från idrotten. Vi värmer upp fem minuter i början av lektionen.dsc03638Under den tiden får eleverna varsitt arbetsblad där de övar öga–hand-teknik-rita av.

Nu har min kollega Hanna som är musiklärare även börjat med uppvärmning även i musiken! Hon har också upptäckt vinsten med fem minuter lugn och ro i början av lektionen när alla är koncentrerade. Bra start på lektionen… Här kommer hennes egengjorda uppvärmningar som jag fått lov att dela.

Syfte
De rörelser elever lär sig är först klumpiga men blir senare smidigare, snabbare och ibland automatiserade. En automatiserad rörelse kräver inte att vi fokuserar vår uppmärksamhet på den och tar därför inte anspråk på lika mycket av våra kognitiva resurser. Man ser exempelvis att tolvåringar skriver ungefär 50% snabbare än barn som bara är 9 år, de behöver inte heller koncentrera sig lika hårt för att producera en skriven text. Därför lägger vi tid varje bildlektion på något vi kallar uppvärmning. Eleverna får varsitt papper med olika mönster på som de ska rita av. Allt för att träna upp sin förmåga mellan öga hand. Alla konstnärer “ritar av”, det kan vara människor, miljöer eller bilder från det undermedvetna. Vi tränar även att skissa, vara lätt på handen.

Du kan läsa mer om detta i tidigare inlägg.
Åsas teckningskurs
Uppvärmning på bilden
Där finns även länkar till gratis arbetsblad och arbetsblad man kan beställa.

I dag hade vi en annan form av uppvärmning där vi tränade på fantasin. I kunskapskraven kan man läsa följande:
Under arbetsprocessen formulerar och väljer eleven handlingsalternativ som leder framåt. Dessutom kan eleven presentera sina bilder med god anpassning till syfte och sammanhang.

Eleverna fick följande arbetsblad och 7 minuter på sig att rita något i rutorna utifrån de linjer och former som redan var givna.
dsc03683Efter 7 minuter fick de visa varandra bilderna och förklara vad de hade sett och sedan ritat. De sitter 4 och 4 vid varje bord. Vid varje bord fick de sedan välja den bild de gemensamt tyckte bäst om och visa upp för klassen.

Här kommer några olika förslag som eleverna ritade.

Här kommer från en enkel form till bild.

Och till sist

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: