åk 5,  bildlektion,  Färglära,  Lektionstips,  Material,  Mix Media

Komplementfärger – åk 5 v.46 -15

De färger som ligger längst bort från varandra i färghjulet kallas för komplementfärger. Genom att lägga komplementfärger bredvid varandra uppnår man en maximal kontrast. Tar du gult och lila bredvid varandra så kommer de att förstärka varandra.

IMG_4833

Rött = Grönt
Blått = Orange
Gult = Lila

I dag har eleverna fått välja en bakgrund och rita ett enkelt mönster på pappret.

Skärmklipp 1 Skärmklipp 2 Skärmklipp

Därefter fick de välja vilket komplementpar de skulle måla med. Vi hade framme, kritor, färgpennor, tusch och två nya material som de skulle testa. En av de nya var Syper ferby från http://www.lyra.se. Underbara tjocka färgpennor som har hög pigmentering. Dessa bilder är målade med Super FERBY.

Några valde att måla med det andra nya materialet vi testade, gelekritor Silky Crayons och Soft Color Stick. Här kommer några av elevernas kommentarer:

 • De glider fram…
 • De är så roliga!
 • Det är svårt de klabbar…

Silky Crayons från Colorona.se är baserad på glycerin vilket gör att den blir kladdfri efter några sekunder. Kritorna är hållbarare än Soft Color Stick från cchooby.se som är mjukare i sitt material. Silk Crayons kostar 169:- för en ask men finns på kampanj just nu. Soft color Stick kostar 100:- asken.

Båda Soft Color Stick och Silky Crayons  kritor har en hög färgpigmentering. Jag har själv använt dem till Mix media, som akvarellfärg eller genom att gnugga in färgerna i varandra. Gillar dem verkligen. IMG_2367

6 kommentarer

 • Emelie Ränssi

  Hej Åsa!
  Stencilen om komplementfärger som du visar högst upp i detta inlägg, är det något som du vill dela med dig av? Skulle vara hemskt tacksam om jag kunde få den. Sen undrar jag om du har gjort alla dina papper om färglära själv? De som du har gjort färgboken av menar jag. Eller, om inte vart man kan hitta dem? Det var så mycket bra grejer där.

  • Åsa

   Hej Emelie. Ja, jag har gjort dessa. Kommer snart att lägga ut olika “packet” som man kan köpa under bildlärarens shop. På bloggen.

 • Erika

  Hej och tack för alla tips och idéer du delar med dig av. Finns “bakgrunderna” som eleverna sedan ritar ett enkelt mönster på att köpa eller ladda ner?

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d