Planering ”Varma och kalla färger” för åk 3

Under våren har vi jobbat med enkel färglära i åk 3.

 • Vi har pratat om primär och sekundärfärger, testat att måla och blanda dess.
 • Dessutom har vi testat att jobba med nyanser. Hur får man fram ljusa färger och hur blir de mörka?
 • I morgon tisdag är det dags för att jobba med VARMA och KALLA färger.

Jag har gjort en PP som börjar med en tecknad film. I PP visas steg för steg hur man ritar ett träd som senare ska färgläggas med pastellfärger. Varma och kalla färger Idén har jag hittat på Pinterest.com

IMG_3883Jag arbetar  med att lära eleverna olika tekniker och det vi kallar konstens grunder. Varje lektion börjar vi med en uppvärmningsuppgift där eleverna får ett arbetsblad som de ska fylla i. Det finns 12 olika små bilder med olika linjer och former, det finns även 12 tomma rutor där de ska försöka att rita av så noga som möjligt på 5 min. Man hinner det man hinner 🙂 Det finns bildlärare som tycker att eleverna endast ska få använda sin egen kreativitet och att de inte ska rita av. Samtidigt kan man läsa i olika bildlärargrupper att eleverna inte är motiverade eller inte vill måla för att de inte tycker att de kan. Jag säger inte att jag sitter inne med någon sanning men jag har märkt att om eleverna får träna sig i att rita, rita av så får de en säkerhet när de sedan ska rita på fri hand. Det är som att träna på att skriva bokstäver och siffror, de blir inte kanon första gången.

Pga detta använder jag en del steg för steg bilder. Eleverna blir vana att titta noga, rita av, storleksförhållanden osv. Allt detta har de hjälp av när de sedan ska skissa natur, byggnader, människor osv.

Eleverna kommer att få färglägga sina träd med pastellkritor. För egen del har jag turen att kunna måla med en oljepastellkrita som även är en akvarellkrita. Rolig att måla med, krämig och fin. Önskar att jag hade 20 st askar i skolan.  Finns att beställa på ABA-skol  http://www.aba-skol.se/Webshop/F%C3%A4rg-Form/Kritor/Oljepastellkrita-vattenl%C3%B6slig-24-f%C3%A4rger

IMG_3884IMG_3887IMG_3889

 

 

 

 

 

 

 

 

 

När jag färglagt färdigt tog jag fram min vattenpensel och började lägga på vatten. Färgen bara smälter.

IMG_3892

 

Först tänkte jag att bara ”måla” med vatten på trädet för att få strukturskillnader men…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

IMG_3893

 

Ni vet hur det blir när man sitter där. Tiden går, tankarna försvinner och tillslut var hela bilden ”målad”med vatten. Vet inte vilket stil jag gillar bäst…

IMG_3897

2 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Christine Andersson
  Apr 28, 2015 @ 10:06:24

  Jag är så glad att jag har dej! Du är så duktig.. Är ny som bildlärare, så allt du delger är ovärderligt för mig. Jag hoppas att jag kommer att kunna dela med mig framöver. Jag håller helt med dej vad det gäller att rita av. De osäkra eleverna växer med dessa uppgifter. Skulle du kunna dela med dej av det ni ritar av vid varje lektions början?? Jag tänkte kanske nåla trädet med vattenfärg, vad tror du om det?
  Tack än en gång…
  Vänligen Christine

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Estetsalens blogg

Kreativitet är intelligens som har roligt. "Albert Einstein"

Bäckaskolan 07

FÅNGA KUNSKAPEN

Athras presentionsyta

Student på Uppsala Universitet

Sidekicks på rIKTigt

Kring vår undervisning och elevernas lärande.

Ateljén

A history inside a classroom art

clubestet målarskola

clubestet är en målarskola i västra Göteborg

backaskolan05

Smart is something you get - not something you are!

Bildoformsidan

På denna hemsida hittar du det mesta som har med bildämnet att göra.

gunillaalmgrenback

Skolutveckling, digitala lärverktyg och specialpedagogik

ThereseLinnér

att leva är att lära - att lära är att leva

Art med Artale

Sunnerbyskolans bildsal

%d bloggare gillar detta: