Åk 3,  åk 4,  åk 5,  åk 6,  bildlektion,  Lektionstips,  Livet,  skolan,  Uppmuntran

Planering av bildlektioner pågår…

Det är lördagsförmiddag och solen lyser varmt denna marsdag. Sitter ute på min altan och försöker att planera bildlektioner för några veckor framåt. Så mycket som ska hinnas med, som jag vill får med och så lite tid. Vem bestämde att vi ska ha 8 timmar sv och 5 timmar matte och bara 1 timme bild? Hur tänkte man där?bild

Läste precis i boken jag får från http://skola.betapedagog.se/alla-kan-lara-sig-teckna-och-mala-p-1744-c-368.aspx följande:


Anna-Stina Purk som författaren heter till boken “Alla kan lära sig Teckna och Måla Du också!” skriver vidare:

Jag talade om att det är två saker jag aldrig vill höra. Det ena var: “Min bild är ful”, föringa bilder är fula: Alla är fina var och en på sitt sätt. De blir aldrig likadana, för alla målar vad de har inom sig. Det andra jag inte vill höra var : “Jag kan inte rita och måla!” Alla kan lära sig och bli bättre.

Några sidor längre fram går hon igenom grundläggande tekniker som alla borde får uppleva i skolan (tycker jag…) Sen börjar lektionerna.

10155560_10152136323828052_771525031_nDet finns 39 lektioner som de allra flesta vore roliga och bra att gå igenom med eleverna. Ett helt läsår skulle gå åt att arbeta från första till sista men så fungerar inte bilden på vår skola i dag. Däremot att använda den som vägledning, som teknik hjälp, då är det en fantastisk bok.

Kommer troligtvis (som det känns nu) under höstterminen att arbeta med de första 8 lektionerna i boken. I dem  finns det 2 olika konstnärer som passar in i mitt eget arbete med “Månadens konstnär”.

Lektionerna kommer att fungera både i årskurs 3 och 6 vilket jag gillar. Jag väljer att arbeta med samma tema, konstnär i de flesta årskurser samtidigt för den pedagogiska vinsten. Inte för att slippa planera! När vi arbetar med samma saker och de färdiga bilderna hamnar på fönsterna ut mot skolgården, kan eleverna gå runt, titta på varandras bilder och känna igen sig.  De vet vilken konstnär de andra jobbat med, de känner igen tekniken osv.

Det skulle bli planering men slutade med filosoferande om bildämnet.

I april kommer vi att arbeta “Månadens konstnär – Frida Kahlo”, vilket kommer att läggas upp mer om här senare samt  http://bildlararen.com/2014/03/17/konstens-grunder-3-rum/

 

 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d