åk 4,  bildlektion,  Konstens grunder,  Lektionstips

Åk 4 testar torrpastellkritor.

I dag har åk 4 fått testa att arbeta med torrpastellkritor för första gången. Det var en utmaning kan man säga 🙂

De flesta vill trycka hårt, gnugga in färgen när de färglägger för att det ska vara heltäckande. Jag försökte förklara och visa att det räcker med lite färg för sedan gnugga lite lätt med fingertoppen. Det blev damigt runt det  målade, men vilken lycka för eleverna när man kunde sudda färgen!

Vi har en konstdagbok som vi håller på att arbeta med. I den har vi tidigare gjort en faktasida om “Figurer och former”

http://bildlararen.com/bildsalen-ak-4/konstens-grunder-former-och-figurer-v-9-14/

I dag var det dags att göra ett exempel på hur man målar från figur till form. Vi testade att använda Gallery torrpastell som finns att köpa hos http://www.cchobby.se/gallery-torrpastel-12-farg.aspx
IMG_2395

 

Efter ett tag förstod eleverna vilken teknik de skulle använda för att färglägga och sudda ut och in färgerna i varandra. Det hade nog varit enklare om vi hade haft tillgång till stompar… Många färgande fingeravtryck blev det… 😉 När vi var klara använde vi Fixativ så att bilden inte fortsätter att smeta ut. Lyckan skulle vara om mitt bildanslag hade räckt till tio likadana askar av dessa pastellkritor. Eleverna behöver veta att de ska vara extra försiktiga då kritorna lätt går sönder om man handskas oförsiktigt med dem. Lektionen gick bra och eleverna var mycket nöjda med sina bilder.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Här kommer ett tidigare inlägg som visar hur vi gick tillväga.

Från figur till form, konstens grunder v.10 -14

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: