åk 4,  åk 5,  åk 6,  Bildanalys,  bildlektion,  Lektionstips,  LGR 11

Samtidskonst – OpenART Örebro 2017

I dag har jag haft förmånen att vara i Örebro under OpenArts invigning. Jag och min man har gått runt och tittat, funderat och lyssnat på andra människors tankar och åsikter om samtidskonst.      
OpenArt 2017 vill skapa en tanketriangel av de tre världsdelar som är inblandade: Asien, Europa, Latinamerika. En triangel av kulturer tillsammans i Örebro, i norra Europa, i världen. OpenArt är Sveriges största biennal för samtidskonst i det offentliga rummet och hålls för sjätte gången. 2017 har man fokuserat på Japan och Colombia. Det finns mer än hundra verk av sextio konstnärer i Örebros stadskärna.

Hur kan jag då använda det jag har sett i dag? Kan de ge någon efterklang i estetsalen till hösten? Tyvärr har vi 30 mil till Örebro så att tänka sig att ta med eleverna ut på “stan” och titta på konsten är otänkbart. Till alla er som bor i Örebro kan jag bara säga GRATTIS. Era första veckor i skolan är lätt planerade.
Själv tänker jag visa mina bilder, berätta om konstnärerna, vidare tänker jag att vi har konstsamtal om vad eleverna tycker om innehåll, syfte och funktion i de olika installationerna, bilderna och skulpturer.  Därefter ska vi prata om vad konstnärernas tanke med de olika verken är. Det vore roligt att få med sig eleverna och skapa lite skulpturer som vi kan göra en installation av, att jobba med samtidskonst på riktigt!

Här kommer några bilder från dagen men jag kommer att återkomma med bilder och information om konstenärer och deras verk.

Begreppet samtidskonst refererar antingen till konst som görs i vår samtid, eller utvidgat, konst från sent 1960-tal till och med 2000-talets konst. Wikipedia

Kunskaper om bilder och bildkommunikation är betydelsefulla för att kunna uttrycka egna åsikter och delta aktivt i samhällslivet. LGR11 BILD

Undervisningen ska bidra till att eleverna utvecklar förståelse för hur bildbudskap utformas i olika medier. Undervisningen ska också ge eleverna möjligheter att diskutera och kritiskt granska olika bildbudskap och bidra till att eleverna utvecklar kunskaper om bilder i olika kulturer, både historiskt och i NUTID. LGR11 Bild -syfte

Genom undervisningen i ämnet bild ska eleverna sammanfattningsvis ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att
• analysera historiska och SAMTIDA bilders uttryck, innehåll och funktioner. LGR11-förmågor.

Centralt innehåll
Bildanalys

• Konst-, dokumentärbilder och arkitektoniska verk från OLIKA TIDER och KULTURER, hur
de är utformade och vilka budskap de förmedlar.
• Ord och begrepp för att kunna läsa, skriva och samtala om bilders utformning och
budskap.

Kunskapskrav A för åk 6
Eleven kan föra utvecklade och väl underbyggda resonemang om uttryck, innehåll och funktion i bilder från olika TIDER och KULTURER och gör kopplingar till egna erfarenheter, andra bilder och företeelser i omvärlden.

6 kommentarer

 • Mia Ekström

  Åååh! Lycklig du Åsa som kunnat delta i Örebro. Spädande att läsa om det också! Blir inspirerad och fundersam över hur ett lektionupplägg skulle kunna se ut utifrån detta! Analysera för att sedan själva skapa? Skapa själva för att sedan jämföra och resonera? Och hur fångar man upp ord och begrepp kring samtidskonsten myller? Jag fick iaf idén om att göra en mini samtidskonst park på vår skolgård på Centralskolan i Norberg där jag jobbar. Tror faktisk jag kör igång med det:) tack för att du delar med dig!

 • Elvira Plummer

  Hej jag är superglad över att jag hittat din blogg. Tack för all inspiration och lektionstips. Började i våras arbeta som lärare 1-3 och behövde tips till bilden. Kommer från förskolansvärd innan…
  jag såg din mall för självbedömning med trafikljusen men kan inte se vad du har för beskrivningar till de olika ljusen. Vore tacksam för hjälp.
  Tack ännu en gång för inspiration 😀

 • Heba

  Hej! Du har en fantastisk blogg. Jag undrar om du kan lägga ut information om konstnärerna. Jag har googlat lite men hittar inget;/

  • Åsa

   Tack Heda.
   Tyvärr kan jag inte det då jag faktiskt inte har någon aning. Vi var i Örebro och gick runt men jag hade ingen information om konstnärerna med mej.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: